Curry z rybą

Curry z rybą to ciekawa propozycja dla miłośników kuchni indyjskiej, znana też jako ryba po tajsku. Do tego dania pasuje prawie każda ryba, my przedstawiamy wersję z dorszem. Curry z rybą to pyszna propozycja dla fanów delikatnego smaku i przyjemnego aromatu.

Curry z rybą czy curry z kurczakiem? Co wolicie?
Curry z rybą czy curry z kurczakiem? Co wolicie?INTERIA.PL

Składniki

  • 100 g ryżu
  • pomidory w puszce
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 papryka zielona
  • 300 g dorsza
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego

Curry z rybą - przygotowanie

1. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2. Kmin rzymski, pokrojony na plasterki czosnek i czerwoną pastę curry, smażymy na suchej patelni. Dodajemy posiekaną cebulkę, podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojoną w kostkę zieloną paprykę, smażymy, mieszając, aż warzywa lekko zmiękną.

3. Dodajemy pomidory, przyprawiamy sosem rybnym, sosem sojowym i curry, gotujemy 5 minut, aby część wody z pomidorów odparowała.

4. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę rybę i dusimy pod przykryciem 5-7 minut.

5. Podajemy z ryżem.

Poznaj też inne smaki:

Zobacz także:

Curry z dorszemInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?