Grochówka z kiełbasą
Groch umyj i namocz (najlepiej pozostaw na noc).

Składniki
na 4 porcje:
- 2 szklanki suchego grochu
- kiełbasa np. śląska
- 10 dag wędzonego boczku
- marchew
- pietruszka
- mały kawałek selera
- 2 cebule
- 1/2 pora
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
- majeranek
- łyżka masła
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Groch umyj i namocz (najlepiej pozostaw na noc). Marchew, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce. Pora i jedną cebulę posiekaj drobno. W garnku rozgrzej masło i obsmaż warzywa około 5 minut. Zalej 1,5 litra wody, a po zagotowaniu dodaj groch i gotuj pod przykryciem do miękkości.
2. Podsmaż kiełbasę pokrojoną w plastry z boczkiem i cebulą posiekaną w kostkę. Dodaj do zupy, dopraw solą, pieprzem, majerankiem i śmietaną.
Czas przygotowania: ok. godziny