Gruszka w czerwonym winie

Pokochasz ten deser!

Składniki:

  • 4 dojrzałe gruszki (z ogonkami)
  • szklanka cukru
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • szklanka wody
  • laska cynamonu, pasek skórki cytrynowej

Przygotowanie:

1. Wlej do rondla wodę i wino, dodaj cukier, cynamon i skórkę cytrynową. Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści, a płyn zagotuje. Zredukuj ogień i gotuj 5 minut, aż część wody wyparuje.

Reklama

2. Gruszki umyj i obierz. Ostrym czubkiem noża usuń gniazdo nasienne, wycinając je od spodu.

3. Włóż gruszki do gotującego się płynu i gotuj, bez przykrycia, 20-30 minut. Od czasu do czasu obracaj owoce, aby zabarwiły się winem.

4. Podgrzej półmisek (np. zalewając go na chwilę wrzątkiem). Przełóż na gorący półmisek gruszki i przykryj je folią aluminiową, aby nie wystygły. Gotuj pozostały płyn na małym ogniu jeszcze 10 minut, aby zyskał konsystencję syropu. Podawaj owoce od razu, polane syropem, z lodami śmietankowymi lub bitą śmietaną.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje