Reklama

Reklama

Gruszka w karmelowej glazurze

Smaczny deser dla miłośników gruszek.

Składniki

  • 6 gruszek odmiany Konferencja
  • 250 ml nalewki pigwowej
  • 1 litr wody

Składniki - składniki na ciasto

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 30 g cukru
  • 20 g orzeszków ziemnych
  • 1 żółtko

Składniki - polewa

  • 175 g wody
  • 175 g cukru
  • 150 g mleka skondensowanego, słodzonego 7,5-procentowego
  • 12 g mąki ziemniaczanej
  • 8 g żelatyny (do niej 48 g wody)

Składniki - dodatki

  • 1 jabłko
  • 2 łyżki miodu
  • 10 g orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania

Przygotowanie kruchego ciasta

Reklama

Składniki na kruche ciasto poszatkuj. Zagnieć z nich kruche ciasto. Rozwałkuj je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wstaw do lodówki na 30 minut. Ze schłodzonego ciasta wykrój 6 okręgów o średnicy 8 cm. Umieść ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 7 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostaw do schłodzenia.

Przygotowanie nadzienia

Obrane gruszki gotuj przez 10 minut w 1 litrze wody wymieszanej  nalewką pigwową. Po ugotowaniu wyjmij z wody i pozostaw do ostygnięcia. Nożykiem wydryluj dno gruszki, pozbywając się w ten sposób pestek i twardego środka. Jabłko pokrój w kostkę i podsmaż na patelni razem z miodem. Wydrylowane gruszki napełnij farszem z jabłek. Wstaw gruszkę do zamrażarki na całą noc, by mocno się zmroziły.

Przygotowanie polewy

Skarmelizuj 175 g cukru, kiedy cukier nabierze złotego koloru, dodaj gorącą wodę. Energicznie szystko wymieszaj, by nie powstały grudki karmelu. Skrobię ziemniaczaną wymieszaj z wodą (tylko do omentu przykrycia skrobi) i dodaj ją do karmelu z wodą. Gotuj całość przez 30 minut. Zdejmij z ognia i dodaj mleko skondensowane energicznie mieszając.

Żelatynę wymieszaj z 48 g zimnej wody i odstaw do napęcznienia na 5 minut. Dodaj żelatynę do wcześniej przygotowanego karmelu i mieszaj, aż się rozpuści. Schłodź polewę do temperatury 23 stopni i wylej na zmrożone gruszki.

Spód oblanej gruszki zanurz w posiekanych drobno orzeszkach ziemnych a następnie umieść gruszkę na kruchym ciastku.

Przepis pochodzi z książki "Ciastecznik. Przepisy na sezonowe ciasta i desery", D. Coceancig.

INTERIA/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje