Gruszki polane czekoladą
Z chrupiącymi płatkami migdałowymi.
Składniki:
●4 gruszki
●50 g płatków migdałowych
●100 g czekolady mlecznej
●2 łyżki jogurtu naturalnego (niekoniecznie)
Przygotowanie:
1. Gruszki umyj, obierz ze skórki (zostawiając ogonki), ostrożnie włóż do garnka z gorącą wodą i obgotuj do miękkości. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w gorącej kąpieli wodnej (umieść w żaroodpornej misce, po czym ustaw nad rondlem z gotującą się wodą). Podgrzewaj, aż się rozpuści. Możesz dodać do niej jogurt.
2. Gruszki wyjmij z wody, zostaw, by obeschły. Następnie polej je płynną czekoladą i posyp płatkami migdałowymi (jeśli chcesz, możesz je wcześniej lekko uprażyć na suchej patelni).
3. Owoce odstaw na kilka minut, aby czekolada zastygła. Gotowe gruszki możesz udekorować listkami mięty.