Gruszki polane czekoladą

Z chrupiącymi płatkami migdałowymi.

Gruszki oblane czekoladą - pomysł na zaskakująco pyszny deser
Gruszki oblane czekoladą - pomysł na zaskakująco pyszny deser123RF/PICSEL

Składniki:

●4 gruszki

●50 g płatków migdałowych

●100 g czekolady mlecznej

●2 łyżki jogurtu naturalnego (niekoniecznie)

Przygotowanie:

1. Gruszki umyj, obierz ze skórki (zostawiając ogonki), ostrożnie włóż do garnka z gorącą wodą i obgotuj do miękkości. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w gorącej kąpieli wodnej (umieść w żaroodpornej misce, po czym ustaw nad rondlem z gotującą się wodą). Podgrzewaj, aż się rozpuści. Możesz dodać do niej jogurt.

2. Gruszki wyjmij z wody, zostaw, by obeschły. Następnie polej je płynną czekoladą i posyp płatkami migdałowymi (jeśli chcesz, możesz je wcześniej lekko uprażyć na suchej patelni).

3. Owoce odstaw na kilka minut, aby czekolada zastygła. Gotowe gruszki możesz udekorować listkami mięty.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas