Gruszki w occie z cynamonem i chrzanem
Na ostro.

Składniki:
- 2 kg twardych gruszek, - 2 szklanki octu winnego, - 50 dkg cukru, - 8 dkg ziarenek gorczycy, - korzeń chrzanu, - 10 ziarenek pieprzu, - 10 ziarenek ziela angielskiego, - łyżeczka cynamonu, - sok z cytryny, - łyżeczka skórki z cytryny, - 3 gałązki świeżej mięty
Przygotowanie:
Gruszki umyć, przekroić na 4 części, obrać ze skórki, skropić sokiem z cytryny. Zagotować szklankę wody z cukrem, skórka z cytryny, cynamonem, wlać ocet, gorącą marynatą zalać gruszki i zostawić na 12 godzin. Zlać marynatę i zagotować, wrzucić gruszki i gotować 5 minut. Gruszki wyjąć, ułożyć w słoikach, do każdego włożyć po kawałku chrzanu, kilka ziarenek gorczycy, ziela pieprzu i kilka listków mięty, zalać gruszki marynatą. Zamknąć słoiki i ustawić na blasze z 2 cm wody w zimnym piekarniku, ustawić temp. na 180 stopni, a gdy się nagrzeje, wyłączyć, po 30 minutach wyjąć słoiki.