Gruszki w occie z cynamonem i chrzanem
Na ostro.
- 2 kg twardych gruszek,
- 2 szklanki octu winnego,
- 50 dkg cukru,
- 8 dkg ziarenek gorczycy,
- korzeń chrzanu,
- 10 ziarenek pieprzu,
- 10 ziarenek ziela angielskiego,
- łyżeczka cynamonu,
- sok z cytryny,
- łyżeczka skórki z cytryny,
- 3 gałązki świeżej mięty
Przygotowanie:
Gruszki umyć, przekroić na 4 części, obrać ze skórki, skropić sokiem z cytryny. Zagotować szklankę wody z cukrem, skórka z cytryny, cynamonem, wlać ocet, gorącą marynatą zalać gruszki i zostawić na 12 godzin. Zlać marynatę i zagotować, wrzucić gruszki i gotować 5 minut. Gruszki wyjąć, ułożyć w słoikach, do każdego włożyć po kawałku chrzanu, kilka ziarenek gorczycy, ziela pieprzu i kilka listków mięty, zalać gruszki marynatą. Zamknąć słoiki i ustawić na blasze z 2 cm wody w zimnym piekarniku, ustawić temp. na 180 stopni, a gdy się nagrzeje, wyłączyć, po 30 minutach wyjąć słoiki.