Gruszki zatopione w cieście
Ciasto na koniec lata.
Składniki:
- 5 gruszek
- 2 szkl. cukru
- 35 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do piecz.
- 2 jajka
- po pół szklanki oleju, jogurtu natur. i mleka
- 2 garści migdałów
- tłuszcz, kasza manna
- cukier puder
Przygotowanie:1. Gruszki obierz, zostawiając ogonki. Zagotuj 2,5 szklanki wody ze szklanką cukru. Włóż gruszki, gotuj 20 minut. Wyjmij i osącz, syrop pozostaw. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. W misce utrzyj jajka z resztą cukru, dodaj olej, jogurt i mleko.
2. Dodaj mąkę, syrop z gotowania gruszek oraz zmielone migdały, wymieszaj. Formę wysmaruj tłuszczem i wysyp kaszą manną. Wlej ciasto. Ustaw pionowo gruszki (ogonkami do góry). Piecz około 60 minut w 180 st. Posyp cukrem pudrem.