Reklama

Reklama

Gruszkowa beza Pavlova

Jeden z najsłynniejszych deserów na świecie: puszysta i chrupiąca beza wypełniona śmietanową masą, tym razem w połączeniu z karmelizowanymi owocami. Upiecz ją razem z nami i zrób wrażenie na gościach!

Składniki

  • po 2 gruszki i jabłka
  • 50 g miodu
  • 400 g cukru
  • 30 g masła
  • 300 ml kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 6 białek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 10 g skrobi kukurydzianej
  • 50 g kakao

Sposób przygotowania:

1. Obierz i pokrój na kawałki owoce. Skarmelizuj na patelni 100 g cukru. Dodaj miód i odrobinę wody, włóż jabłka oraz gruszki. Smaż 3 min. Przełóż do naczynia żaroodpornego razem z masłem. Piecz 10 min w 180°C. Zlej powstały sos.

Reklama

2. Białka ubij na pianę. Dalej ubijając, dodawaj pozostały cukier i sok z cytryny. Na koniec wsyp skrobię z kakao, wymieszaj. Masę wyłóż na blachę, uformuj koło o wysokich brzegach. Piecz 120 min w 60°C. Ostudź w piekarniku.

3. Sos z pieczenia owoców zagotuj z 50 ml kremówki, ostudź. Resztę kremówki ubij. 1/3 połącz z rozpuszczoną  w kąpieli wodnej czekoladą. Nałóż do środka zimnej bezy. Przykryj białą bitą śmietaną oraz owocami, polej sosem.

Porady i tipy eksperta

- Białka lekko ubij i od razu zacznij dodawać do nich miarowo cukier (najlepiej drobny). Daj mu czas, by się rozpuścił. Na koniec ustaw wysokie obroty, ale nie miksuj za długo, bo przebijesz bezę. Masa zrobi się grudkowata i podejdzie płynem.

- Bezy nie powinno się piec, ale... suszyć. Ustaw więc piekarnik na maksimum 130°C i pozostaw w nim bezę na godzinę. Możesz też krótko zapiec ubitą pianę w temp. 150°C, a potem dosuszać deser w 100°C przez 1-3 godziny.

- Jeśli chcesz przygotować wersję wegańską, zamiast białek użyj aquafaby - wody, która pozostaje po odlaniu cieciorki. Płyn z puszki wlej do miski, dodaj 2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny i szklankę drobnoziarnistego cukru. Ubijaj podobnie jak tradycyjną bezę. Wyłóż na blachę i upiecz.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje