Gruszkowa fantazja z bitą śmietaną
Pomysł dla zabieganych
Sposób przygotowania
1. Spód: zagnieć ciasto z podanych składników. Włóż do woreczka i schłodź. Migdały upraż na suchej patelni. Brzeg tortownicy wyłóż pergaminem a dół wylep ciastem. Podpiecz 15 minut w 200 st. Ostudź.
2. Masa: gruszki umyj i obierz. Przetnij na połówki i wydrąż pestki. Skrop od razu cytryną. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę. Wsyp proszek budyniowy, mąkę i ew. esencję.
3. Ucierając,dodawaj porcjami ser. Na końcu połącz delikatnie z ubitą kremówką i pianą z białek. Na spodzie ciasta ułóż pokrojone w większą kostkę gruszki. Wylej masę serową. Piecz w 180 st. przez 1,5 godz. Zostaw w piekarniku do ostudzenia.
4. Dekoracja: ubij na sztywno kremówkę. Pod koniec dodaj cukier (i ew. śmietan-fix). Sernik wyjmij z piekarnika i na zupełnie zimny wyłóż śmietanę. Posyp uprażonymi migdałami, przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin.