Gruszkowa fantazja z bitą śmietaną
Pomysł dla zabieganych

Składniki
- 4 łyżki drobnego cukru
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 szkl. mąki krupczatki
- 15 dag masła
- 1 żółtko
- Masa serowa
- 3 duże gruszki
- sok z 1/2 cytryny
- 1 kg sera
- 3-krotnie mielonego
- 4 jajka
- q1/2 szkl. cukru
- 1 duży budyń waniliowy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 ml śmietany kremówki
- ew. esencja waniliowa
- dekoracja
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 3-4 łyżki płatków migdałowych
Sposób przygotowania
1. Spód: zagnieć ciasto z podanych składników. Włóż do woreczka i schłodź. Migdały upraż na suchej patelni. Brzeg tortownicy wyłóż pergaminem a dół wylep ciastem. Podpiecz 15 minut w 200 st. Ostudź. 2. Masa: gruszki umyj i obierz. Przetnij na połówki i wydrąż pestki. Skrop od razu cytryną. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę. Wsyp proszek budyniowy, mąkę i ew. esencję.
3. Ucierając,dodawaj porcjami ser. Na końcu połącz delikatnie z ubitą kremówką i pianą z białek. Na spodzie ciasta ułóż pokrojone w większą kostkę gruszki. Wylej masę serową. Piecz w 180 st. przez 1,5 godz. Zostaw w piekarniku do ostudzenia. 4. Dekoracja: ubij na sztywno kremówkę. Pod koniec dodaj cukier (i ew. śmietan-fix). Sernik wyjmij z piekarnika i na zupełnie zimny wyłóż śmietanę. Posyp uprażonymi migdałami, przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin.