Reklama

Reklama

Gruszkowa fantazja z bitą śmietaną

Pomysł dla zabieganych

Składniki

  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 szkl. mąki krupczatki
  • 15 dag masła
  • 1 żółtko

Składniki - Masa serowa

  • 3 duże gruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 kg sera
  • 3-krotnie mielonego
  • 4 jajka
  • q1/2 szkl. cukru
  • 1 duży budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 ml śmietany kremówki
  • ew. esencja waniliowa

Składniki - dekoracja

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania

1. Spód: zagnieć ciasto z podanych składników. Włóż do woreczka i schłodź. Migdały upraż na suchej patelni. Brzeg tortownicy wyłóż pergaminem a dół wylep ciastem. Podpiecz 15 minut w 200 st. Ostudź. 

2. Masa: gruszki umyj i obierz. Przetnij na połówki i wydrąż pestki. Skrop od razu cytryną. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę. Wsyp proszek budyniowy, mąkę i ew. esencję. 

Reklama

3. Ucierając,dodawaj porcjami ser. Na końcu połącz delikatnie z ubitą kremówką i pianą z białek. Na spodzie ciasta ułóż pokrojone w większą kostkę gruszki. Wylej masę serową. Piecz w 180 st. przez 1,5 godz. Zostaw w piekarniku do ostudzenia. 

4. Dekoracja: ubij na sztywno kremówkę. Pod koniec dodaj cukier (i ew. śmietan-fix). Sernik wyjmij z piekarnika i na zupełnie zimny wyłóż śmietanę. Posyp uprażonymi migdałami, przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje