Gruzińskie dania, które pokochali Polacy
Kuchnia gruzińska zajmuje pierwsze miejsce w sondażach na temat smaków, których Polacy chcieliby spróbować w 2019 r. Nic dziwnego - jest ona nie tylko bardzo smaczna, ale i sycąca. Sprawdziliśmy, jakie dania cieszą się największą popularnością w restauracjach.
- Podstawą kuchni gruzińskiej są mięsa. Dania przygotowywane są głównie na bazie wieprzowiny, wołowiny i jagnięciny. Dodaje się do nich przede wszystkim bakłażany, pomidory i paprykę, które są podstawowymi warzywami w Gruzji. W kuchni ormiańskiej ważne miejsce zajmują również kasze, z których najpopularniejsza to bulgur - mówi Levan Dumbowski, szef kuchni restauracji gruzińsko-ormiańskiej Leo’s Marani.
Oto lista dań, które najchętniej wybierają Polacy:
Chaczapuri - ciasto drożdżowe z nadzieniem serowym. Polacy najchętniej wybierają farsz z sera gruzińskiego lub z mięsem. Chaczapuri adżarskie z serem i jajkiem to bardzo pożywny i sycący posiłek. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe.
2. Badridżani nigwizit, czyli tzw. gruzińskie bakłażany, to roladki z grillowanych plastrów bakłażana, nadziewane pastą z orzechów włoskich i gruzińskich ziół. Całość posypana jest pestkami granatu.
3. Soko nigwizit to smażone pieczarki nadziewane podobnym orzechowym farszem.
4. Charczo megruli - pożywna zupa na bazie duszonej cielęciny, doprawiona aromatycznymi ziołami i orzechami włoskimi.
5. Lobio - pachnąca kolendrą, wegetariańska potrawa z czerwonej fasoli, podawana w glinianym naczyniu z gruzińskim chlebem, czyli puri.
6. Chinkali to obowiązkowa pozycja dla miłośników pierogów. Wyróżnia je charakterystyczny kształt sakiewki. Najczęściej wypełnione są mięsnym farszem.