Gryczane paluszki à la podpłomyki
Oto wspaniała alternatywa dla wszystkich smakoszy pieczywa, którzy na kilka dni diety oczyszczającej będą musieli się z nim rozstać.

Uwielbiam wcinać te placuszki z warzywnymi pastami lub hummusem!
Składniki na 6-8 sztuk:
½ szklanki kaszy gryczanej niepalonejszczypta gałki muszkatołowejsól morska lub himalajskaszczypta mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie)szczypta mielonego cynamonu(opcjonalnie)szczypta curry (opcjonalnie)1 starty ząbek czosnku(opcjonalnie)1 szklanka szpinaku (opcjonalnie)
Przygotowanie
Ciasto gryczane trzeba przygotować dzień wcześniej. Zalej kaszę gryczaną wodą i odstaw na całą noc. Następnego dnia odlej wodę i uzupełnij świeżą około 5 cm ponad poziom kaszy.
Dodaj sól oraz pozostałe przyprawy. Zmiksuj blenderem na gładkie ciasto. Rozgrzej patelnię typu non-stick bez dodatku tłuszczu. Smaż na średnim ogniu, na suchej patelni około 5 minut z jednej i 5 minut z drugiej strony.
Jeżeli chcesz uzyskać placuszki szpinakowe, przed miksowaniem dodaj szpinak wraz ze szczyptą gałki muszkatołowej.
Moja rada

W połączeniu z jaglanym hummusem z pieczonego buraka te placuszki będą doskonałym pomysłem na efektowną kolację - nie tylko podczas detoksu.
Są również doskonałe na "detoks kanapkę" do pracy, szczególnie kiedy połączycie je z cienkimi plastrami pieczonego buraka i rukolą.
Po usmażeniu i ostygnięciu, zawinięte w pergamin, mogą być przechowywane do następnego dnia, ale warto je przed spożyciem delikatnie podgrzać na suchej patelni lub w piekarniku.
***
Przepis pochodzi z książki pt: "Jaglany Detoks". Dzięki niej książce poprawisz jakość swojego życia, oczyścisz umysł, odnajdziesz wewnętrzny spokój, odbędziesz podróż w głąb siebie - znajdziesz to, co najważniejsze. Miłość.
W książce oprócz porad zdrowotnych, opisu diety oraz planu działania znajdziesz również przepisy na potrawy z kaszy jaglanej. Nigdy nie jest za późno, by zadbać o siebie i swoich bliskich!