Gryczanka z boczkiem i twarogiem
Smakowite połączenie, które zaskoczy domowników i gości. Zapieczona kasza świetnie sprawdzi się jako obiad lub kolacja.
Sposób przygotowania:
1. Kaszę wsyp na sitko, opłucz pod zimną bieżącą wodą. Przełóż do garnka, wlej 4 szkl. wody, dodaj łyżeczkę soli. Gdy woda zawrze, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut. Odcedź z wody, która się nie wchłonęła.
2. Cebule obierz, posiekaj. Boczek w kawałku pokrój w kosteczkę. Wrzuć na patelnię i smaż na średnim ogniu 5 minut. Przełóż na talerz. Na patelnię wlej łyżkę oleju, dołóż cebulę i usmaż na szklisto. Dodaj do boczku.
3. Twaróg pokrusz. W dużej misce wymieszaj: ostudzoną kaszę, cebulę z boczkiem oraz twaróg. Wbij jajko, dodaj przyprawy i zioła. Masę starannie wyrób rękoma. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Przełóż kaszę z dodatkami.
4. 2 jajka ubij z łyżką śmietany, szczyptą soli i pieprzu. Równomiernie polej tym kaszę. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz 10 minut. Po tym czasie na wierzchu zapiekanki rozłóż plasterki boczku. Piecz jeszcze 15 minut.
Dobra rada
Boczek możesz zastąpić inną ulubioną wędzoną wędliną albo zupełnie z niej zrezygnować. W wersji wegetariańskiej dołóż do kaszy cieciorkę z puszki. Na wierzchu rozłóż plasterki cukinii.
Zapieczoną kaszę przygotowaną według naszego pomysłu możesz podać z aromatycznym sosem na zimno. Oto smakowite połączenia, które zaskoczą domowników i gości!
Musztardowy
2 łyżki oliwy wymieszaj z 2 łyżkami musztardy, łyżką soku z cytryny i 2 łyżkami posiekanej natki. Przypraw solą i pieprzem, utrzyj. Skrop sosem zapiekankę.
Czosnkowy
5 łyżek gęstego jogurtu (np. bałkańskiego) przypraw obranym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki), solą, pieprzem oraz sokiem z limonki (1 łyżka). Dodaj pęczek drobno posiekanej kolendry i garść grubo pokrojonych orzechów włoskich. Sosem posmaruj ciepłą zapiekankę.