Reklama

Reklama

Gryczanka z boczkiem i twarogiem

Smakowite połączenie, które zaskoczy domowników i gości. Zapieczona kasza świetnie sprawdzi się jako obiad lub kolacja.

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 2 szkl. kaszy gryczanej (palonej lub białej)
  • 30 dag chudego wędzonego boczku w kawałku
  • 10 dag wędzonego boczku w cieniutkich plasterkach
  • 20 dag tłustego twarogu (jeśli wolisz, możesz zastąpić go fetą albo bryndzą)
  • 2 większe cebule
  • 3 jajka
  • 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
  • po 1 łyżeczce suszonego majeranku i lubczyku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • masło do formy

Sposób przygotowania:

1. Kaszę wsyp na sitko, opłucz  pod zimną bieżącą wodą. Przełóż do garnka, wlej 4 szkl. wody, dodaj łyżeczkę soli. Gdy woda zawrze, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut. Odcedź z wody, która się nie wchłonęła.

Reklama

2. Cebule obierz, posiekaj. Boczek w kawałku pokrój w kosteczkę. Wrzuć na patelnię i smaż na średnim ogniu 5 minut. Przełóż na talerz. Na patelnię wlej łyżkę oleju, dołóż cebulę i usmaż na szklisto. Dodaj do boczku.

3. Twaróg pokrusz. W dużej misce wymieszaj: ostudzoną kaszę, cebulę z boczkiem oraz twaróg. Wbij jajko, dodaj przyprawy i zioła. Masę starannie wyrób rękoma. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Przełóż kaszę z dodatkami.

4. 2 jajka ubij z łyżką śmietany, szczyptą soli i pieprzu. Równomiernie polej tym kaszę. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz 10 minut. Po tym czasie na wierzchu zapiekanki rozłóż plasterki boczku. Piecz jeszcze 15 minut.

Dobra rada

Boczek możesz zastąpić inną ulubioną wędzoną  wędliną albo zupełnie z niej zrezygnować. W wersji wegetariańskiej dołóż do kaszy cieciorkę  z puszki. Na wierzchu rozłóż plasterki cukinii.

Zapieczoną kaszę przygotowaną według naszego pomysłu możesz podać z aromatycznym sosem na zimno. Oto smakowite połączenia, które zaskoczą domowników i gości!

Musztardowy

2 łyżki oliwy wymieszaj z 2 łyżkami musztardy, łyżką soku z cytryny i 2 łyżkami posiekanej natki. Przypraw solą i pieprzem, utrzyj. Skrop sosem zapiekankę.

Czosnkowy

5 łyżek gęstego jogurtu (np. bałkańskiego) przypraw obranym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki), solą, pieprzem oraz sokiem z limonki (1 łyżka). Dodaj pęczek drobno posiekanej kolendry i garść grubo pokrojonych orzechów włoskich. Sosem posmaruj ciepłą zapiekankę.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: kasza gryczana | zapiekanka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje