Reklama

Reklama

Grzanki z jajkiem sadzonym

Sycące i nieśpieszne. To najważniejsze cechy weekendowego śniadania. Pożywne grzanki z jajkiem sadzonym, doskonale sprawdzą się w tej roli. Nawet gdy zapomnieliśmy uzupełnić lodówkę przed niedzielą.

Składniki

  • chleb tostowy lub zwykły (może być wczorajszy)
  • jaja
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • pomidor
  • awokado

W kromce chleba tostowego wykrajamy dziurkę kieliszkiem (tak jak w cieście na pierogi). 

Kromki z dziurką wrzucamy na rozgrzaną patelnię, obsmażamy z obu stron. Gdy przyrumienią się na złoto, wbijamy jajo (żółtko powinno osiąść w wykrojonej w chlebie dziurce). Gdy jajko się zetnie, przerzucamy na drugą stronę, dosmażamy.

Tak przygotowane tosty solimy, warto oprószyć je także świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z pomidorkami i awokado.

***

Zobacz także:

Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program

Reklama

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzanki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje