Grzanki z jajkiem sadzonym

Sycące i nieśpieszne. To najważniejsze cechy weekendowego śniadania. Pożywne grzanki z jajkiem sadzonym, doskonale sprawdzą się w tej roli. Nawet gdy zapomnieliśmy uzupełnić lodówkę przed niedzielą.

Grzanki z jajkiem sadzonym. Chrupiący sposób na pyszne śniadanie
Grzanki z jajkiem sadzonym. Chrupiący sposób na pyszne śniadanie123RF/PICSEL

W kromce chleba tostowego wykrajamy dziurkę kieliszkiem (tak jak w cieście na pierogi). 

Kromki z dziurką wrzucamy na rozgrzaną patelnię, obsmażamy z obu stron. Gdy przyrumienią się na złoto, wbijamy jajo (żółtko powinno osiąść w wykrojonej w chlebie dziurce). Gdy jajko się zetnie, przerzucamy na drugą stronę, dosmażamy.

Tak przygotowane tosty solimy, warto oprószyć je także świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z pomidorkami i awokado.

***

Zobacz także:

Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program

"Ewa gotuje": Jabłka zapiekane z serem i żurawinąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas