Grzanki z jajkiem sadzonym
Sycące i nieśpieszne. To najważniejsze cechy weekendowego śniadania. Pożywne grzanki z jajkiem sadzonym, doskonale sprawdzą się w tej roli. Nawet gdy zapomnieliśmy uzupełnić lodówkę przed niedzielą.

Składniki
- chleb tostowy lub zwykły (może być wczorajszy)
- jaja
- oliwa
- sól
- pieprz
- pomidor
- awokado
W kromce chleba tostowego wykrajamy dziurkę kieliszkiem (tak jak w cieście na pierogi). Kromki z dziurką wrzucamy na rozgrzaną patelnię, obsmażamy z obu stron. Gdy przyrumienią się na złoto, wbijamy jajo (żółtko powinno osiąść w wykrojonej w chlebie dziurce). Gdy jajko się zetnie, przerzucamy na drugą stronę, dosmażamy.Tak przygotowane tosty solimy, warto oprószyć je także świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z pomidorkami i awokado.***Zobacz także:Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program