Grzybki w occie do kolacji
Niezbędne w każdej kuchni.
Składniki:
- 2,5 kg grzybów (podgrzybków, borowików, opieniek - najlepiej małych)
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10-proc.
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
- gorczyca
- ziele angielskie
- pieprz czarny ziarnisty
- iście laurowe
- świeża cebula
Przygotowanie:
1. Grzyby obierz, oczyść. Większym okazom odetnij trzony, które bywają twarde. Tak przygotowane grzyby dokładnie wypłucz, odsącz. Wrzuć je na osolony wrzątek i krótko obgotuj (borowiki i podgrzybki 10-15 minut, kurki i gąski ok. 20 minut). Ponownie odcedź i zahartuj zimną wodą.
2. Przygotuj zalewę (na 1 kg grzbów 0,6 l): połącz składniki marynaty i zagotuj. Mieszaj, żeby sól i cukier się rozpuściły. Grzyby rozłóż do wyparzonych słoików (do 1/2 wysokości). Dodaj po 3-4 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 2-3 ziarenka pieprzu, 2 cząstki cebuli. Dopełnij słoik grzybami, posyp 2 łyżeczkami gorczycy.
3. Zalej ciepłą zalewą, zakręć słoiki i pasteryzuj ok. 10 minut od zagotowania.