Grzybowa z kaszą perłową
Przyprawiona lubczykiem i pieprzem

Składniki
- 4 podudzia kurczaka
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 3 cebule
- 5 dag suszonych leśnych grzybów
- 10 dag kaszy jęczmienne perłowej
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka klarowanego masła
Składniki
- przyprawy
- sól
- mielony czarny pieprz
- po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- suszony lubczyk
1. Grzyby zalewam wodą i moczę 90 minut. Mięso płuczę, wkładam do garnka.Zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia. Usuwam pianę, która powstanie na powierzchni wywaru. Dodaję obrane warzywa korzeniowe oraz 1 cebulę. Wrzucam pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i listek laurowy.Przyprawiam solą, mielonym pieprzem oraz lubczykiem.Gotuję ok. 50 minut.2. Grzyby odcedzam,osączam. Przesmażam jena maśle. Dodaję pozostałe cebule pokrojone w kostkę. Zalewam 6 szkl. przygotowanego bulionu. Kaszę przelewam wrzątkiem, osączam.Wrzucam do zupy. Gotuję ok.10 minut. Pod koniec dodaję wino. Przyprawiam do smaku. Posypuję natką.