Grzybowa z kaszą perłową
Przyprawiona lubczykiem i pieprzem
1. Grzyby zalewam wodą i moczę 90 minut. Mięso płuczę, wkładam do garnka.Zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia. Usuwam pianę, która powstanie na powierzchni wywaru. Dodaję obrane warzywa korzeniowe oraz 1 cebulę. Wrzucam pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i listek laurowy.Przyprawiam solą, mielonym pieprzem oraz lubczykiem.Gotuję ok. 50 minut.
2. Grzyby odcedzam,osączam. Przesmażam jena maśle. Dodaję pozostałe cebule pokrojone w kostkę. Zalewam 6 szkl. przygotowanego bulionu. Kaszę przelewam wrzątkiem, osączam.Wrzucam do zupy. Gotuję ok.10 minut. Pod koniec dodaję wino. Przyprawiam do smaku. Posypuję natką.