W PRL-u jedli je wszyscy. Zupy mleczne - zdrowy posiłek czy kulinarna kara?

Zupy mleczne PRL-u – koszmar dzieciństwa czy zdrowotna bomba?
Zupy mleczne PRL-u – koszmar dzieciństwa czy zdrowotna bomba?123RF/PICSEL

Zupa mleczna - smak PRL-u

Dlaczego zupy mleczne były tak popularne w PRL-u?

Biała porcelanowa miska z mlekiem, w mleku unoszą się kawałki lanej kluski, obok w koszyku rodzynki oraz zielona roślina, w tle serwetka i łyżka.
Lane kluski na mleku to jedno z kultowych dań PRL-uZygmuntowicz/REPORTEREast News

Z czego robiono zupy mleczne w PRL-u?

  • płatki: owsiane, jęczmienne
  • ryż
  • kasze: jęczmienna, manna, kukurydziana, gryczana
  • makaron np. typu "nitki"
  • lane kluski
Miseczka z kaszą gryczaną zalaną mlekiem, drewniana łyżka, świeże jabłka i kwitnące gałązki kwiatów ułożone na drewnianym stole, obok ziarna kaszy.
W dawnych czasach bardzo popularnym daniem, nie tylko śniadaniowym, była kasza gryczana na mleku123RF/PICSEL

Nieodłączny element każdego poranka

Zobacz również:

    Zdrowe czy niekoniecznie?

    Jak dziś odczarować zupy mleczne?

    Owsianka udekorowana plasterkami banana, świeżymi borówkami, mieszanką orzechów i listkiem mięty w białej misce na jasnym tle.
    Do zupy mlecznej warto dodać świeże owoce oraz źródło zdrowych tłuszczy - orzechy, masło orzechowe lub pestki, nasiona123RF/PICSEL

    Zupa mleczna w nowoczesnym wydaniu - prosty przepis

    • 500 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
    • 4 łyżki płatków jaglanych
    • garść świeżych owoców (np. borówki, maliny, gruszka, banan)
    • łyżka pasty z nerkowców (lub całych nerkowców)
    • szczypta cynamonu
    1. Do rondelka wlej mleko i wsyp płatki, zamieszaj. Włącz palnik na mały ogień i podgrzewaj do zagotowania, mieszając co jakiś czas.
    2. Gotuj 3 minuty, a następnie wyłącz palnik i pozostaw płatki na 5 minut, aż wchłoną mleko i napęcznieją. Dzięki temu nie rozgotujesz płatków.
    3. Przełóż do miseczki, dodaj na wierzch pokrojone owoce, polej pastą orzechową i posyp cynamonem.

    Zobacz również:

    Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 144: Renata GabryjelskaINTERIA.PL