Grzybowe ziemniaczki
Faszerowane ziemniaki będą miłą odmianą codziennej diety.

Składniki
- 4 duże ziemniaki,
- 50 dag brokułów,
- sól,
- 30 dag boczniaków,
- 25 dag małych pieczarek,
- 1 cebula,
- 20 dag śmietany kremówki,
- 4 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka bulionu w proszku lub vegety,
- 2 łyżki błyskawicznej zasmażki,
- 1 żółtko,
- biały pieprz,
- 5 dag startego żółtego sera,
- gałka muszkatołowa,
- trybula do dekoracji.
Ziemniaki wyszorować, gotować w mundurkach 30 minut, wystudzić. Różyczki brokuła gotować 8 minut w posolonym wrzątku. Cebulę obrać, posiekać. Boczniaki i pieczarki pociąć w kawałki. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć grzyby. Dodać cebulę, chwilę smażyć. Wlać około 250 ml wody i śmietanę. Wsypać bulion w proszku. Zagotować. Dodać zasmażkę, gotować minutę, mieszając. Do sosu włożyć brokuły. Przyprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać, ściąć wierzchy i wydrążyć. Środki i wierzchy przecisnąć przez praskę, utrzeć z żółtkiem i połową żółtego sera. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wydrążone ziemniaki ułożyć w żaroodpornej formie. Napełnić 2/3 farszu grzybowo-brokułowego (resztę farszu ułożyć wkoło ziemniaków). Masę ziemniaczaną wyciskać ze szprycy porcjami na ziemniaki, formując dekoracyjne fale. Wierzchy posypać resztą żółtego sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 10-15 minut. Udekorować trybulą.