Grzybowe ziemniaczki

Faszerowane ziemniaki będą miłą odmianą codziennej diety.

Smakują wyjątkowo
Smakują wyjątkowo 123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 duże ziemniaki,
  • 50 dag brokułów,
  • sól,
  • 30 dag boczniaków,
  • 25 dag małych pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 20 dag śmietany kremówki,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka bulionu w proszku lub vegety,
  • 2 łyżki błyskawicznej zasmażki,
  • 1 żółtko,
  • biały pieprz,
  • 5 dag startego żółtego sera,
  • gałka muszkatołowa,
  • trybula do dekoracji.

Ziemniaki wyszorować, gotować w mundurkach 30 minut, wystudzić. Różyczki brokuła gotować 8 minut w posolonym wrzątku. Cebulę obrać, posiekać. Boczniaki i pieczarki pociąć w kawałki. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć grzyby. Dodać cebulę, chwilę smażyć. Wlać około 250 ml wody i śmietanę. Wsypać bulion w proszku. Zagotować. Dodać zasmażkę, gotować minutę, mieszając. Do sosu włożyć brokuły. Przyprawić solą i pieprzem.

Ziemniaki obrać, ściąć wierzchy i wydrążyć. Środki i wierzchy przecisnąć przez praskę, utrzeć z żółtkiem i połową żółtego sera. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wydrążone ziemniaki ułożyć w żaroodpornej formie. Napełnić 2/3 farszu grzybowo-brokułowego (resztę farszu ułożyć wkoło ziemniaków). Masę ziemniaczaną wyciskać ze szprycy porcjami na ziemniaki, formując dekoracyjne fale. Wierzchy posypać resztą żółtego sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 10-15 minut. Udekorować trybulą. 

Najlepszy przepis na pieczone ziemniakiInteria Kulinaria
Życie na Gorąco
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?