Grzybowy warstwowiec z polędwiczką
Aromatyczne grzyby w połączeniu z soczystą polędwiczką to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Sprawdź nasz prosty i zarazem zaskakujący przepis na grzybowy warstwowiec z polędwiczką.
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki cieniutko obierz i pokrój w grubsze talarki. Ułóż je płasko na blaszce wyłożonej pergaminem, posyp solą oraz pieprzem. Skrop olejem, przykryj folią aluminiową i piecz w 180 st. przez 20 minut.
2. Cebulę obierz, pokrój w krążki. Podsmaż na oleju. Dołóż plasterki polędwiczki lub mięso mielone. Usmaż na rumiano (polędwiczki z obu stron). Po ok. 5 minutach oprósz przyprawami. Zdejmij z patelni. Boczniaki oczyść, pokrój, podduś z masłem na tej samej patelni. Posól i popieprz. Dodaj mięso i pomidory razem z zalewą.
3. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Układaj po warstwie ziemniaków i mięsa z dodatkami. Na wierzchu posyp grubą warstwą startego sera. Zapiekaj 15 minut w temp. 180 stopni.
Intensywny smak
Pomidory wymieszaj z dwoma łyżkami gotowej pasty paprykowej typu ajwar. Zaostrzy ona smak ziemniaczanej zapiekanki.