Reklama

Reklama

Grzybowy warstwowiec z polędwiczką

Aromatyczne grzyby w połączeniu z soczystą polędwiczką to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Sprawdź nasz prosty i zarazem zaskakujący przepis na grzybowy warstwowiec z polędwiczką.

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 5 porcji

Składniki

  • 10 sporych ziemniaków
  • 20 dag boczniaków
  • 30 dag polędwiczki wieprzowej lub mięsa mielonego mieszanego
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 20 dag startego żółtego sera
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • po 1 łyżeczce mielonej słodkiej i ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki cieniutko obierz i pokrój w grubsze talarki. Ułóż je płasko na blaszce wyłożonej pergaminem, posyp solą oraz pieprzem. Skrop olejem, przykryj folią aluminiową i piecz w 180 st. przez 20 minut. 

2. Cebulę obierz, pokrój w krążki. Podsmaż na oleju. Dołóż plasterki polędwiczki lub mięso mielone. Usmaż na rumiano (polędwiczki z obu stron). Po ok. 5 minutach oprósz przyprawami. Zdejmij z patelni. Boczniaki oczyść, pokrój, podduś z masłem na tej samej patelni. Posól i popieprz. Dodaj mięso i pomidory razem z zalewą. 

3. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Układaj po warstwie ziemniaków i mięsa z dodatkami. Na wierzchu posyp grubą warstwą startego sera. Zapiekaj 15 minut w temp. 180 stopni.

Intensywny smak

Reklama

Pomidory wymieszaj z dwoma łyżkami gotowej pasty paprykowej typu ajwar. Zaostrzy ona smak ziemniaczanej zapiekanki.

***

#POMAGAMINTERIA

Pięć rodzin, pięć dni i piętnaście wymagających treningów. Obóz Muay Thai, którego pierwsza edycja odbyła się w zeszłym roku, jest szansą dla młodzieży w spektrum autyzmu na poznanie smaku zdrowej rywalizacji, wygranej, a czasem także porażki. Jak mówią organizatorzy: "To, że nasi podopieczni nie utrzymują kontaktu wzrokowego z rozmówcą, nie znaczy, że nie mają nic do powiedzenia. Sport uczy nas szacunku do siebie i każdego rywala. Jeśli tego nie zrozumiesz, oddalasz się od mety". Organizacja tegorocznej edycji wciąż stoi pod znakiem zapytania, jednak dzięki ludziom dobrej woli szanse na wyjazd z każdym dniem rosną. I ty możesz pomóc! Sprawdź szczegóły! 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: grzyby | polędwiczki | polędwica

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje