Grzyby - smak jesieni
Borowiki, kurki, podgrzybki, maślaki… Jesienny stół pachnie świeżymi grzybami. To tradycyjny polski przysmak, który w kuchni znajduje wiele zastosowań. Oprócz gotowania, pieczenia czy smażenia świeżych grzybów doskonale nadają się one również do suszenia, marynowania, mrożenia, a nawet kiszenia. Dzięki temu ich smakiem możemy się cieszyć przez cały rok. Połączone z innymi, wysokiej jakości składnikami, np. mięsem, warzywami czy makaronem doskonale urozmaicą i wzbogacą, nie tylko jesienne menu.
W Polsce dania z grzybami od wieków są obecne w kuchni tradycyjnej. Doskonale sprawdzają się jako główny składnik potraw, dodatek w sosach, nadzienie do pierogów czy pieczeni. Bez barszczu z grzybowymi uszkami albo kapusty z grzybami wielu z nas nie wyobraża sobie Wigilii, a marynowane są tradycyjną przekąską w czasie wesołych imprez z przyjaciółmi. Coraz więcej osób poszukuje też nowych, inspirujących pomysłów na dania z udziałem grzybów.
Grzyby z makaronami - 1000 jesiennych inspiracji
Mięsa, świeże warzywa, kasze czy makarony - składników, z którymi możemy łączyć grzyby jest dużo. Jednak, aby w pełni cieszyć się ich smakiem powinniśmy zadbać, by wszystkie produkty były wysokiej jakości. Tylko w ten sposób podkreślimy charakterystyczny smak i aromat grzybów. Doskonałym wyborem będą np. makarony Lubelli. Powstają z wysokiej jakości pszenicy, a dzięki specjalnemu procesowi mielenia ziarna są należycie twarde i doskonale sprężyste. Z kolei odpowiedni proces suszenia sprawia, że nie sklejają się, zachowują swój naturalny kolor i pyszny smak. Oprócz makaronów klasycznych, do potraw z grzybami warto wypróbować także makarony Lubella Pełne Ziarno, w których zachowane zostały wszystkie, znajdujące się w łusce ziaren, wartości odżywcze - witaminy i minerały. Ich wyjątkowy smak doskonale komponuje się z jesiennym przysmakiem.
Michał "Magiel" Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella proponuje 2 grzybowe potrawy na jesienny stół: borowiki połączone z makaronem Lubella Wstążki Długie, aromatycznym estragonem, białym winem i śmietaną to doskonała propozycja np. na uroczysty obiad czy eleganckie przyjęcie oraz grzybową carbonarę z makaronem Lubella Spaghetti Pełne Ziarno - to świetny pomysł na szybki, rodzinny obiad lub wizytę niespodziewanych gości.
Makaron Lubella Wstążki Długie, borowiki, estragon, białe wino i śmietana
Czas przygotowania: 25 minut
Do dzieła!
1. Na pierwszy ogień...
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, pozostawiając pół kubka wody z gotowania.
2. W międzyczasie...
Grzyby oczyść i wypłucz kilka razy w zimnej wodzie. Dobrze osusz i pokrój na duże kawałki. Cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej dobrze patelnię i smaż borowiki na maśle, na mocnym ogniu - nie mieszaj zbyt często. Dodaj cebulę, smaż chwilę, a następnie dolej białe wino - na mocnym ogniu, by alkohol odparował.
3. To już prawie meta!
Dodaj do sosu makaron, estragon, sól, pieprz i gotuj, aż trochę zgęstnieje. Podawaj z parmezanem.
Brawo! Oto Twój przysmak z borowikami.
Uwaga: jeśli sos zgęstnieje za bardzo, dodaj odrobinę wody pozostałej z gotowania makaronu.
Makaron Lubella Pełne Ziarno Spaghetti - grzybowa carbonara z żółtkiem
Czas przygotowania: 25 minut
Do dzieła!
1. Na pierwszy ogień...
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i zostaw pół kubka wody z gotowania makaronu do sosu.
2. W międzyczasie...
Kurki umyj i osusz. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na maśle razem ze zgniecionymi ząbkami czosnku, aż będzie chrupiący. Dodaj grzyby i smaż kilka minut. Ugotowany makaron dodaj do patelni z boczkiem. Gotuj całość ok. 1 minutę.
3. To już prawie meta!
Wymieszaj połowę parmezanu z makaronem, podlej odrobiną wody z gotowania i mieszaj szybko, aż się zagęści. Wyłóż na każdy talerz porcję makaronu, zrób gniazdo, i połóż jajko na środku. Posyp resztą parmezanu i gruboziarnistym pieprzem.
Brawo! Oto pyszna carbonara. Zaproś znajomych, niech też spróbują!
Kuchenne triki
Michał "Magiel" Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella podpowiada też jak sprytnie oddzielić żółtko od białka oraz podaje prosty przepis na ukiszenie grzybów pozostałych z przygotowania naszych makaronowych przysmaków.
- Żółtka bezpieczniej oddzielić od białek rozbijając najpierw cale jajko do miski, a potem podnosząc samo żółtko ręką, tak by białko przepłynęło przez palce, a żółtko zostało w dłoni - radzi ekspert Lubelli. - Z kolei, jeśli po przygotowaniu potrawy zostaną jeszcze grzyby, polecam je ukisić. W tym celu zagotuj 1 litr wody z 20g soli i wystudź. Dodaj do naczynia z wodą 2 ząbki czosnku, gałązkę tymianku, ziele angielskie, liść laurowy i grzyby. Przyciśnij talerzem i odstaw w temperaturze pokojowej na 3-5 dni, a potem przełóż do lodówki. Można też dodać kilka łyżek soku z kiszonej kapusty, żeby pomóc zacząć fermentację. Kiszone grzyby nadają się do sałatek i jako dodatek do wędlin.