Grzyby w parze z makaronem

Wyrazisty smak najcenniejszych leśnych grzybów i niepowtarzalny aromat.

Świeże borowiki, makaron i pasztetowa - pomysł na smaczny obiad!
Świeże borowiki, makaron i pasztetowa - pomysł na smaczny obiad!materiały prasowe

Borowikowy raj

Bory Tucholskie to region dobrze znany miłośnikom grzybobrania. Ten największy, zwarty kompleks leśny w Polsce cieszy się popularnością wśród wtajemniczonych grzybiarzy, gdyż gwarantuje obfite zbiory. Prym wśród dostępnych gatunków grzybów wiodą oczywiście borowiki. Uznawane za jedne z najszlachetniejszych okazów zachwycają zwłaszcza wyrazistym smakiem i aromatem.

To właśnie z połączenia najwyższej jakości składników - wykwintnych borowików oraz wyselekcjonowanego mięsa powstał produkt wyjątkowy - Pasztetowa z Borowikami od firmy Gzella. Z pewnością przypadnie on do gustu sympatykom wykwintnych dań, którzy cenią wyroby przygotowywane ze starannością, według unikalnych, rodzinnych receptur. Pasztetową z Borowikami charakteryzuje dodatkowo wysoka smarowność oraz bogata w kawałki borowików, delikatna konsystencja.

Wszystko to sprawia, że specjał świetnie sprawdza się jako uzupełnienie efektownych tartinek czy oryginalnych przystawek. Dodatkowym atutem produktu jest niewielkie i praktyczne opakowanie.

Pasztetowa w pieczarkach na makaronie

Składniki:

  • pasztetowa z borowikami firmy Gzella 200g    
  • pieczarki świeże, 8 średnich sztuk
  • ser żółty, 50g
  • masło, 1 łyżka
  • czosnek, 1 ząbek 
  • szpinak świeży młody, 3 garście
  • sól, pieprz do smaku
  • makaron wstążki, 200g
  • oliwa truflowa, 1 łyżka

Przygotowanie:

1. Pieczarki umyć i wyciąć z nich ogonki z częścią miąższu. Do każdej pieczarki nałożyć po łyżce Pasztetowej z Borowikami firmy Gzella i posypać startym serem żółtym. Zapiekać w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 200st.C

2. Ogonki pieczarek i czosnek drobno posiekać, poddusić na maśle do zrumienienia. Następnie dodać pokrojony w paseczki szpinak. Doprawić do smaku solą, pieprzem, całość wymieszać. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z oliwą truflową.

3. Wyłożyć na talerze "gniazda" gorącego makaronu, na każdym z nich położyć łyżkę szpinaku i zapieczoną z mięsem pieczarkę.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas