Gulasz drobiowy z zieloną fasolką
Lekki i pożywny obiad

Składniki
- 480 dag mięsa gulaszowego z indyka (ew. łopatka wieprzowa)
- 1 Kostka mięsna (np. Winiary)
- 2 szalotki
- 40 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej
- 1 średnia cukinia
- 150 ml śmietany 22 proc.
- 2 łyżki pasty paprykowej
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Mięso opłukać, dobrze osuszyć, ew. pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię oczyścić, umyć, odciąć końcówki,a resztę pokroić w kosteczkę. Czosnek i szalotki obrać, posiekać.W garnku rozgrzać olej.Zeszklić na nim czosnek i szalotki. Dodać mięso.Smażyć je na dużym płomieniu przez 5 minut, ciągle mieszając. Potem dołożyć pastę paprykową oraz koncentrat pomidorowy. Krótko razem zasmażyć. Podlać 300-350 ml wody. Wkruszyć kostkę mięsną. Zamieszać. Poczekać, aż całość zawrze, zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem 35 minut. Ok. 15 minut przed końcem duszenia dodać cukinię i fasolkę (bez wcześniejszego rozmrażania).Pod koniec gotowania do gulaszu wlać śmietanę. Całość przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.