Gulasz na ostro

Sycący gulasz o wyrazistym smaku.

Składniki:

  • 2 cebule, sól
  • 40 dag pręgi wołowej, bulion
  • 40 dag wieprzowiny, zioła
  • 2 łyżki smalcu
  • po łyżce chili i przecieru pomidorowego, pieprz
  • 25 dag suszonych pomidorów w oleju, czosnek
  • 200 ml czerwonego wina
  • 2 papryki

Przygotowanie:

1. Cebule obierz i grubo poszatkuj. Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej smalec. Wrzuć cebulę, usmaż na złoty kolor. Dodaj obydwa rodzaje mięsa.

Reklama

2. Całość oprósz solą, pieprzem oraz mielonym chili. Smaż kilka minut, cały czas mieszając. Suszone pomidory wyjmij z oleju, posiekaj. Na powrót połącz z olejem oraz łyżką przecieru pomidorowego. Wlej do rondla.

3. Dodaj czerwone wino oraz 500 ml bulionu mięsnego (może być z kostki). Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem ok. 60 minut.

4. W tym czasie obierz i pokrój w płatki kilka ząbków czosnku. Opłucz i osusz dwie kolorowe papryki. Przekrój je na połówki, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na większe kawałki. Wrzuć do gulaszu razem z pokrojonym czosnkiem. Duś jeszcze kilka minut. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem oraz świeżymi lub suszonymi ziołami (majerankiem lub tymiankiem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje