Gulasz na ostro
Sycący gulasz o wyrazistym smaku.
Składniki:
- 2 cebule, sól
- 40 dag pręgi wołowej, bulion
- 40 dag wieprzowiny, zioła
- 2 łyżki smalcu
- po łyżce chili i przecieru pomidorowego, pieprz
- 25 dag suszonych pomidorów w oleju, czosnek
- 200 ml czerwonego wina
- 2 papryki
Przygotowanie:
1. Cebule obierz i grubo poszatkuj. Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej smalec. Wrzuć cebulę, usmaż na złoty kolor. Dodaj obydwa rodzaje mięsa.
2. Całość oprósz solą, pieprzem oraz mielonym chili. Smaż kilka minut, cały czas mieszając. Suszone pomidory wyjmij z oleju, posiekaj. Na powrót połącz z olejem oraz łyżką przecieru pomidorowego. Wlej do rondla.
3. Dodaj czerwone wino oraz 500 ml bulionu mięsnego (może być z kostki). Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem ok. 60 minut.
4. W tym czasie obierz i pokrój w płatki kilka ząbków czosnku. Opłucz i osusz dwie kolorowe papryki. Przekrój je na połówki, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na większe kawałki. Wrzuć do gulaszu razem z pokrojonym czosnkiem. Duś jeszcze kilka minut. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem oraz świeżymi lub suszonymi ziołami (majerankiem lub tymiankiem.