Gulasz pomidorowy z czekoladą pod chrupiącą czapeczką

Na zapas.

Składniki:

Reklama

  • 6 cebul
  • 2 marchewki
  • 6-8 łyżek oliwy
  • 3 kg gulaszu
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • puszka pomidorów (850 ml)
  • 1 l bulionu
  • 500 ml wytrawnego wina czerwonego
  •  1 opakowanie gotowej mieszanki do pieczenia chleba (500 g)
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • mąka do podsypywania
  • masło do formy

Składniki:

Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, i porcjami smażyć mięso. Mięso ponownie umieścić w rondlu, dodać cebulę i marchewkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem. Oprószyć mąką i zasmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy. Wlać pomidory, bulion i wino. Gotować 1 godzinę i 45 minut

Mieszankę chlebową wyrobić z 340 ml wody za pomocą robota kuchennego, na gładkie ciasto. Odstawić na 45 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość

Czekoladę grubo posiekać i dodać do gulaszu

 Ciasto jeszcze raz wyrobić i rozwałkować na posypanej mąką powierzchni. Gulasz nałożyć do formy do zapiekanek. Brzeg formy posmarować masłem i nałożyć pokrywkę z ciasta. Brzegi lekko docisnąć. Piec w piekarniku (200 st. C) przez ok. 25 minut. Czapeczkę z ciasta nadłamać. Pozostały gulasz ostudzić i zamrozić.

Dowiedz się więcej na temat: gulasz | pomidory | czekolada

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje