Gulasz pomidorowy z czekoladą pod chrupiącą czapeczką
Na zapas.

Składniki:
- 6 cebul
- 2 marchewki
- 6-8 łyżek oliwy
- 3 kg gulaszu
- sól, pieprz
- słodka papryka
- szczypta cukru
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- puszka pomidorów (850 ml)
- 1 l bulionu
- 500 ml wytrawnego wina czerwonego
- 1 opakowanie gotowej mieszanki do pieczenia chleba (500 g)
- 75 g gorzkiej czekolady
- mąka do podsypywania
- masło do formy
Składniki:
Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, i porcjami smażyć mięso. Mięso ponownie umieścić w rondlu, dodać cebulę i marchewkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem. Oprószyć mąką i zasmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy. Wlać pomidory, bulion i wino. Gotować 1 godzinę i 45 minut
Mieszankę chlebową wyrobić z 340 ml wody za pomocą robota kuchennego, na gładkie ciasto. Odstawić na 45 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość
Czekoladę grubo posiekać i dodać do gulaszu
Ciasto jeszcze raz wyrobić i rozwałkować na posypanej mąką powierzchni. Gulasz nałożyć do formy do zapiekanek. Brzeg formy posmarować masłem i nałożyć pokrywkę z ciasta. Brzegi lekko docisnąć. Piec w piekarniku (200 st. C) przez ok. 25 minut. Czapeczkę z ciasta nadłamać. Pozostały gulasz ostudzić i zamrozić.