Gulasz rybny
Łatwe danie.
Składniki:
- 200 g ryżu
- Sól
- 400 g filetu z łososia
- 400 g filetu z karmazyna
- Sok z połowy cytryny
- 2 szalotki
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oleju
- Pieprz
- 0,25 l soku z pomidorów
- 0,25 ml bulionu
- Suszony koperek
- 1 łyżka masła
- 100 g śmietany
- Koperek do dekoracji
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ryby pokroić w dużą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Szalotki pokroić w kostkę, pomidory poprzekrawać. Na rozgrzanym oleju obsmażyć ryby, zdjąć je z patelni i doprawić solą i pieprzem.
Zeszklić szalotkę, wlać sok i bulion, zagotować, dodać ryby. Doprawić koperkiem, solą i pieprzem. Pomidory przesmażyć na maśle. I dodać do ryb. Wmieszać śmietanę. Podawać z ryżem.