Gulasz w zielonych salaterkach

Smacznie i zdrowo

Cukinie nadziewane
Cukinie nadziewane123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Czosnek i 2 cebule obierz, posiekaj. Topinambur obierz, umyj, pokrój w kostkę. Wymieszaj go z 1 łyżką oleju i kurkumą. Pomidory potnij na ćwiartki. Mięso umyj, osusz, dodaj czosnek i zalej połową wina. Boczniaki pokrój na plastry. Rozgrzej 2-3 łyżki oleju, wrzuć boczniaki, smaż, aż się zrumienią. Mięso osącz z marynaty. Dodaj do boczniaków, dołóż topinambur i posiekaną cebulę. Podsmaż, wsyp przyprawy, wlej resztę wina. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem 30 minut. Dodaj połowę pomidorów. Duś 5 minut.

2. Ostatnią cebulę obierz, potnij w krążki. Cukinie przekrój wzdłuż na połowy i wydrąż. Posmaruj olejem wymieszanym ze szczyptą soli oraz pieprzu. Piecz 20 minut w 180 st. C. Wyjmij, napełnij gulaszem, piecz 10 minut. Udekoruj cebulą i odłożonymi ćwiartkami pomidorków.

Przepis na gulasz z ciecierzycąInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas