Reklama

Reklama

Gulasz wiejski z soczewicą

Zdrowy i szybki w przygotowaniu

Czas przyrządzenia: przygotowanie 15 minut + gotowanie 30 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 2-3 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 30-40 dag cienkiej kiełbasy śląskiej
  • 20 dag pieczarek
  • 3-4 łyżki oleju
  • 25 dag zielonej soczewicy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml bulionu warzywnego (z kostki)
  • 1 i 1/2 łyżeczki estrogonu
  • po 1 łyżeczce suszonej bazylii, tymianku i mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę. Seler oczyść, odetnij liście, trochę zostaw do posypania gulaszu. Łodygi selera potnij na kawałki. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz pod bieżącą wodą, wytrzyj do sucha. Grzyby pokrój w grubą kostkę. (Aby nie ściemniały, możesz je lekko skropić sokiem z cytryny). Kiełbaski pokrój w plasterki. 

Reklama

2. Cebulę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dołóż marchewkę, seler i pieczarki. Smaż razem 10 minut. Potem dołóż kiełbasę. Smaż dalej, aż wędlina ładnie się zrumieni. Wsyp suszone zioła i słodką paprykę. Podlej bulionem. Gulasz przypraw solą oraz pieprzem. Duś pod przykryciem 20-25 minut, aż soczewica będzie miękka. 

3. Pod koniec duszenia do gulaszu dodaj koncentrat pomidorowy. Przypraw danie do smaku solą oraz pieprzem. Posyp posiekanymi listkami selera.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje