Gulasz wiejski z soczewicą
Zdrowy i szybki w przygotowaniu

Składniki
- 2-3 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 30-40 dag cienkiej kiełbasy śląskiej
- 20 dag pieczarek
- 3-4 łyżki oleju
- 25 dag zielonej soczewicy
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 ml bulionu warzywnego (z kostki)
- 1 i 1/2 łyżeczki estrogonu
- po 1 łyżeczce suszonej bazylii, tymianku i mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę. Seler oczyść, odetnij liście, trochę zostaw do posypania gulaszu. Łodygi selera potnij na kawałki. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz pod bieżącą wodą, wytrzyj do sucha. Grzyby pokrój w grubą kostkę. (Aby nie ściemniały, możesz je lekko skropić sokiem z cytryny). Kiełbaski pokrój w plasterki.
2. Cebulę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dołóż marchewkę, seler i pieczarki. Smaż razem 10 minut. Potem dołóż kiełbasę. Smaż dalej, aż wędlina ładnie się zrumieni. Wsyp suszone zioła i słodką paprykę. Podlej bulionem. Gulasz przypraw solą oraz pieprzem. Duś pod przykryciem 20-25 minut, aż soczewica będzie miękka.
3. Pod koniec duszenia do gulaszu dodaj koncentrat pomidorowy. Przypraw danie do smaku solą oraz pieprzem. Posyp posiekanymi listkami selera.