Gulasz wiejski z soczewicą

Zdrowy i szybki w przygotowaniu

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę. Seler oczyść, odetnij liście, trochę zostaw do posypania gulaszu. Łodygi selera potnij na kawałki. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz pod bieżącą wodą, wytrzyj do sucha. Grzyby pokrój w grubą kostkę. (Aby nie ściemniały, możesz je lekko skropić sokiem z cytryny). Kiełbaski pokrój w plasterki.

2. Cebulę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dołóż marchewkę, seler i pieczarki. Smaż razem 10 minut. Potem dołóż kiełbasę. Smaż dalej, aż wędlina ładnie się zrumieni. Wsyp suszone zioła i słodką paprykę. Podlej bulionem. Gulasz przypraw solą oraz pieprzem. Duś pod przykryciem 20-25 minut, aż soczewica będzie miękka.

3. Pod koniec duszenia do gulaszu dodaj koncentrat pomidorowy. Przypraw danie do smaku solą oraz pieprzem. Posyp posiekanymi listkami selera.

Zmysłowe smaki: Wegetariańskie burgeryInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas