Składniki: - 60 dag szynki wieprzowej, - 1 żółta papryka, - 3 łodygi selera naciowego, - 1 cebula, - 1 łyżeczka suszonego tymianku, - sól, pieprz, - olej, - 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina, - 1 łyżka mąki Przygotowanie: Szynkę pokroić w kostkę, oprószyć mąką. Cebulę posiekać, selera pokroić w plastry, paprykę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle przesmażyć mięso na złoty kolor, pod koniec smażenia oprószyć tymiankiem, doprawić solą i pieprzem i zalać winem, przełożyć do garnka i zalać wodą do pokrycia mięsa, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 min. Po tym czasie dodać przesmażoną paprykę i selera, gotować jeszcze 10 minut i podawać. Gulasz powinien się samoistnie zagęścić. Najlepiej smakuje z makaronem. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby.