Gulasz wieprzowy

Doskonały z makaronem.



Składniki:

- 60 dag szynki wieprzowej,
- 1 żółta papryka,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- sól, pieprz,
- olej,
- 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina,
- 1 łyżka mąki

Przygotowanie:

Szynkę pokroić w kostkę, oprószyć mąką. Cebulę posiekać, selera pokroić w plastry, paprykę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle przesmażyć mięso na złoty kolor, pod koniec smażenia oprószyć tymiankiem, doprawić solą i pieprzem i zalać winem, przełożyć do garnka i zalać wodą do pokrycia mięsa, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 min. Po tym czasie dodać przesmażoną paprykę i selera, gotować jeszcze 10 minut i podawać. Gulasz powinien się samoistnie zagęścić. Najlepiej smakuje z makaronem.
Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby.

Dowiedz się więcej na temat: wieprzowina

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje