Gulasz wieprzowy z kopytkami

To jedno z dań, które często przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Kopytka podane z gęstym sosem i rozpływającym się w ustach mięsem. Ta pozycja w menu skusi niejednego niejadka!

Gulasz doskonale komponuje się z ryżem czy ziemniakami
Gulasz doskonale komponuje się z ryżem czy ziemniakami 123RF/PICSEL

Łopatkę umyj pod zimną wodą i osusz. Następnie pokrój w kostkę. Przed krojeniem warto włożyć mięso do zamrażarki, częściowo zamrożone łatwiej jest pokroić. Łopatka o grubości około 2,5 cm powinna spędzić w zamrażarce ok. 50 minut.

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Papryki umyj i osusz. Przekrój na pół i oczyść z gniazd nasiennych. Miąższ pokrój. W szerokim rondlu rozgrzej olej i podsmaż mięso. Kiedy będzie rumiane, dodaj cebulę, paprykę i przyprawy: papryki mielone oraz majeranek. Całość smaż około 10 minut.

W szklance wody rozmieszaj koncentrat pomidorowy. Wlej płyn do mięsa i duś pod przykryciem przez 20 minut. Gulasz podawaj z kopytkami.

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj mąkę, jajko i zagnieć jednolite ciasto. Przełóż je na stolnicę posypaną mąką. Podziel na 6 części i uformuj cienki wałek. Spłaszcz go i potnij na ukośne kawałki. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Porcjami wrzucaj kopytka i gotuj od momentu wypłynięcia. Wyciągnij je łyżką cedzakową.

***

"Ewa gotuje": SztufadaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas