Reklama

Reklama

Gulasz wieprzowy z kopytkami

To jedno z dań, które często przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Kopytka podane z gęstym sosem i rozpływającym się w ustach mięsem. Ta pozycja w menu skusi niejednego niejadka!

Składniki

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • jajko
  • 25 dag mąki
  • 30 dag łopatki wieprzowej bez kości
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • cebula
  • łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • łyżeczka majeranku
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej
  • sól

Łopatkę umyj pod zimną wodą i osusz. Następnie pokrój w kostkę. Przed krojeniem warto włożyć mięso do zamrażarki, częściowo zamrożone łatwiej jest pokroić. Łopatka o grubości około 2,5 cm powinna spędzić w zamrażarce ok. 50 minut.

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Papryki umyj i osusz. Przekrój na pół i oczyść z gniazd nasiennych. Miąższ pokrój. W szerokim rondlu rozgrzej olej i podsmaż mięso. Kiedy będzie rumiane, dodaj cebulę, paprykę i przyprawy: papryki mielone oraz majeranek. Całość smaż około 10 minut.

W szklance wody rozmieszaj koncentrat pomidorowy. Wlej płyn do mięsa i duś pod przykryciem przez 20 minut. Gulasz podawaj z kopytkami.

Reklama

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj mąkę, jajko i zagnieć jednolite ciasto. Przełóż je na stolnicę posypaną mąką. Podziel na 6 części i uformuj cienki wałek. Spłaszcz go i potnij na ukośne kawałki. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Porcjami wrzucaj kopytka i gotuj od momentu wypłynięcia. Wyciągnij je łyżką cedzakową.

***

Zobacz również:

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>     

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: gulasz | kopytka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje