Gulasz wołowy z paprykami

Nie masz pomysłu na obiad? Zrób gulasz z mięsem wołowym. Pamiętaj, że dla dzieci musi być delikatnie przyprawiony.

Gulasz wołowy smakuje doskonale
Gulasz wołowy smakuje doskonale 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 35 dag mięsa wołowego
  • 3 kolorowe papryki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • olej
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku

Przygotowanie:

1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w średniej wielkości kostkę i obsypać mąką. Cebulę obrać i poszatkować drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić na patelni cebulę z czosnkiem, dodać mięso. Podsmażać całość 10 minut, często mieszając. Podlać dwiema szklankami gorącej wody, przykryć i dusić aż zmięknie. Powinno to zająć około 50-60 minut.

2. W trakcie gotowania mięsa, umyć i pokroić w kostkę papryki. Dodać je do garnka razem z koncentratem i dusić przez kolejne 10-15 minut.

3. Gdy papryki zmiękną, ale pozostaną jędrne, doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku.

Prosty przepis na wyborne leczoInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas