Gulasz wołowy z paprykami
Nie masz pomysłu na obiad? Zrób gulasz z mięsem wołowym. Pamiętaj, że dla dzieci musi być delikatnie przyprawiony.
Składniki na 4 porcje:
- 35 dag mięsa wołowego
- 3 kolorowe papryki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- olej
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w średniej wielkości kostkę i obsypać mąką. Cebulę obrać i poszatkować drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić na patelni cebulę z czosnkiem, dodać mięso. Podsmażać całość 10 minut, często mieszając. Podlać dwiema szklankami gorącej wody, przykryć i dusić aż zmięknie. Powinno to zająć około 50-60 minut.
2. W trakcie gotowania mięsa, umyć i pokroić w kostkę papryki. Dodać je do garnka razem z koncentratem i dusić przez kolejne 10-15 minut.
3. Gdy papryki zmiękną, ale pozostaną jędrne, doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku.