Gulasz z dyni jarski
Doskonały z ryżem.
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 1 duża cebula, posiekana,
- 1 dynia o wadze ok. 900 g,
- 2 łyżeczki cukru,
- 400 ml mleka kokosowego z puszki,
- 225 ml bulionu warzywnego,
- 2 szczypty rozgniecionego suszonego chili,
- 410 g fasolki jaś, odcedzonej i opłukanej,
- drobno utarta skórka 1 limonki,
- spora garść świeżej kolendry,
Do podania:
- 100 g ryżu tajskiego lub ryżu basmati, ugotowanego,
- kilka prażonych solonych orzechów nerkowca, posiekanych
Przygotowanie:
1. Rozgrzać olej na dużej patelni i smażyć cebulę, aż będzie złota. W tym czasie pokroić dynię na ćwiartki i usunąć pestki. Zdjąć skórkę i posiekać dynię na kawałki. Włożyć dynię na patelnię z cukrem i smażyć kilka minut, aż będzie lekko skarmelizowana.
2. Dodać mleko kokosowe, bulion i chili. Gotować ostrożnie 20 min bez przykrycia, aż dynia będzie miękka.
3. Dodać fasolę i gotować, aż będzie gorąca. Dodać skórkę z limonki i kolendrę. Doprawić odrobiną soli.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".