Gulasz z dyni jarski
Doskonały z ryżem.

Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego, - 1 duża cebula, posiekana, - 1 dynia o wadze ok. 900 g, - 2 łyżeczki cukru, - 400 ml mleka kokosowego z puszki, - 225 ml bulionu warzywnego, - 2 szczypty rozgniecionego suszonego chili, - 410 g fasolki jaś, odcedzonej i opłukanej, - drobno utarta skórka 1 limonki, - spora garść świeżej kolendry, Do podania: - 100 g ryżu tajskiego lub ryżu basmati, ugotowanego, - kilka prażonych solonych orzechów nerkowca, posiekanych
Przygotowanie:
1. Rozgrzać olej na dużej patelni i smażyć cebulę, aż będzie złota. W tym czasie pokroić dynię na ćwiartki i usunąć pestki. Zdjąć skórkę i posiekać dynię na kawałki. Włożyć dynię na patelnię z cukrem i smażyć kilka minut, aż będzie lekko skarmelizowana. 2. Dodać mleko kokosowe, bulion i chili. Gotować ostrożnie 20 min bez przykrycia, aż dynia będzie miękka. 3. Dodać fasolę i gotować, aż będzie gorąca. Dodać skórkę z limonki i kolendrę. Doprawić odrobiną soli.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".