Gulasz z dynią
Do gulaszu najbardziej pasują kluski kładzione. Jeśli nie masz czasu ich przyrządzić, podaj go z kaszą jęczmienną na sypko.
Składniki na 4 porcje
- 60 dag wieprzowiny na gulasz
- 35 dag dyni
- 40 dag ziemniaków
- 4 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 10 dag śmietany
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz, majeranek, liść laurowy
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie
Cebulę i czosnek obrać, oczyścić. Cebule pokroić na półplasterki, czosnek drobno posiekać. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki.
Podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać cebulę i czosnek, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, dorzucić liść laurowy.
Oprószyć mąką, wlać 3/4 litra wrzątku, doprowadzić do wrzenia. Dusić ok. 45 min. Ziemniaki i dynię obrać, umyć i pokroić w kostkę. Warzywa dodać do mięsa na około 20 minut przed końcem gotowania.
Umyć pomidory, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Kiedy się rozgotują, zaciągnąć gulasz śmietaną i ewentualnie jeszcze raz doprawić.