Gulasz z dynią

Do gulaszu najbardziej pasują kluski kładzione. Jeśli nie masz czasu ich przyrządzić, podaj go z kaszą jęczmienną na sypko.

Gulasz z dynią
Gulasz z dynią123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje

  • 60 dag wieprzowiny na gulasz
  • 35 dag dyni
  • 40 dag ziemniaków
  • 4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 10 dag śmietany
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, majeranek, liść laurowy
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie

Cebulę i czosnek obrać, oczyścić. Cebule pokroić na półplasterki, czosnek drobno posiekać. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki.

Podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać cebulę i czosnek, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, dorzucić liść laurowy.

Oprószyć mąką, wlać 3/4 litra wrzątku, doprowadzić do wrzenia. Dusić ok. 45 min. Ziemniaki i dynię obrać, umyć i pokroić w kostkę. Warzywa dodać do mięsa na około 20 minut przed końcem gotowania.

Umyć pomidory, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Kiedy się rozgotują, zaciągnąć gulasz śmietaną i ewentualnie jeszcze raz doprawić.

Najlepsza sałatka ziemniaczanaInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas