Gulasz z grzybami
Nie masz pomysłu na obiad? Proponujemy makaron z dodatkami. Jeśli po odcedzeniu, a przed wymieszaniem z sosem makaron zdąży się posklejać, należy opłukać go ciepłą wodą i skropić oliwą.
Składniki na 4 porcje:
- 25 dag makaronu wstążki
- 1/2 kg mrożonych grzybów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 kg surowej szynki wieprzowej
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 2 listki laurowe
- 1 łyżka świeżego majeranku
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżki mąki
- olej i masło do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Rozmrożone i oczyszczone grzyby pokroić na duże kawałki. Szynkę pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać. Marchewkę i seler po oczyszczeniu i umyciu pokroić w małą kostkę.
2. Na oleju zeszklić cebulę, czosnek, marchewkę i seler. Zdjąć z patelni, usmażyć na niej mięso. Wszystko przełożyć do garnka, zalać wodą, doprawić solą i pieprzem, dodać listki laurowe. Na maśle przesmażyć grzyby, oprószyć je majerankiem i przełożyć do mięsa. Gotować godzinę. Pod koniec dodać śmietanę wymieszaną z mąką. Połączyć z makaronem, podawać.