Gulasz z karkówki na plackach ziemniaczanych
To sycące i niedrogie danie, które smakuje wszystkim!
Składniki na cztery porcje:
Gulasz:
1 kg karkówki
3-4 łyżki mąki
litr bulionu
2 cebule
2 papryki
15 dag pieczarek
pomidor
chili
olej
ząbek czosnku
liść laur.
4 ziarnka ziela ang.
2 łyżki papryki słodkiej
łyżka przecieru pomidorowego
pieprz, sól;
Placki:
ok. 1,5 kg ziemniaków
2 jajka
3 łyżki mąki
cebula
sól, pieprz, majeranek
Sposób przygotowania:
1. Mięso pokrój w kostkę i obtocz w mące. Zrumień na oleju. Zagotuj bulion, wrzuć mięso, liść laurowy i ziele ang.
2. Cebulę posiekaj i usmaż na tłuszczu po mięsie. Dodaj do gulaszu z czosnkiem. Gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut.
3. Pieczarki pokrój, podsmaż, paprykę i pomidor pokrój. Wrzuć do gulaszu, dopraw papryką. Duś ok. godz. Dodaj sól i pieprz.
4. Zrób placki: ziemniaki zetrzyj z cebulą. Dodaj jajka, mąkę, dopraw. Usmaż duże placki z obu stron. Gulasz podaj w plackach.
Przygotowanie: ok. 35 minut; smażenie i duszenie ok. 1,5-2 godz.; cena porcji: ok. 5,30 zł