Gulasz z karkówki na plackach ziemniaczanych

To sycące i niedrogie danie, które smakuje wszystkim!

Składniki na cztery porcje:

Gulasz:

Reklama

1 kg karkówki

3-4 łyżki mąki

litr bulionu

2 cebule

2 papryki

15 dag pieczarek

pomidor

chili

olej

ząbek czosnku

liść laur.

4 ziarnka ziela ang.

2 łyżki papryki słodkiej

łyżka przecieru pomidorowego

pieprz, sól; 

Placki:

ok. 1,5 kg ziemniaków

2 jajka

3 łyżki mąki

cebula

sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

1. Mięso pokrój w kostkę i obtocz w mące. Zrumień na oleju. Zagotuj bulion, wrzuć mięso, liść laurowy i ziele ang.

2. Cebulę posiekaj i usmaż na tłuszczu po mięsie. Dodaj do gulaszu z czosnkiem. Gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut.

3. Pieczarki pokrój, podsmaż, paprykę i pomidor pokrój. Wrzuć do gulaszu, dopraw papryką. Duś ok. godz. Dodaj sól i pieprz.

4. Zrób placki: ziemniaki zetrzyj z cebulą. Dodaj jajka, mąkę, dopraw. Usmaż duże placki z obu stron. Gulasz podaj w plackach.

Przygotowanie: ok. 35 minut; smażenie i duszenie ok. 1,5-2 godz.; cena porcji: ok. 5,30 zł

Dowiedz się więcej na temat: gulasz | placki

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje