Gulasz z karkówki na plackach ziemniaczanych

To sycące i niedrogie danie, które smakuje wszystkim!

Nie lubisz gulaszu? Nie ma problemu! Placki ziemniaczne smakują świetnie nawet bez dodatków
Nie lubisz gulaszu? Nie ma problemu! Placki ziemniaczne smakują świetnie nawet bez dodatków123RF/PICSEL

Składniki na cztery porcje:

Gulasz:

1 kg karkówki

3-4 łyżki mąki

litr bulionu

2 cebule

2 papryki

15 dag pieczarek

pomidor

chili

olej

ząbek czosnku

liść laur.

4 ziarnka ziela ang.

2 łyżki papryki słodkiej

łyżka przecieru pomidorowego

pieprz, sól;

Placki:

ok. 1,5 kg ziemniaków

2 jajka

3 łyżki mąki

cebula

sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

1. Mięso pokrój w kostkę i obtocz w mące. Zrumień na oleju. Zagotuj bulion, wrzuć mięso, liść laurowy i ziele ang.

2. Cebulę posiekaj i usmaż na tłuszczu po mięsie. Dodaj do gulaszu z czosnkiem. Gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut.

3. Pieczarki pokrój, podsmaż, paprykę i pomidor pokrój. Wrzuć do gulaszu, dopraw papryką. Duś ok. godz. Dodaj sól i pieprz.

4. Zrób placki: ziemniaki zetrzyj z cebulą. Dodaj jajka, mąkę, dopraw. Usmaż duże placki z obu stron. Gulasz podaj w plackach.

Przygotowanie: ok. 35 minut; smażenie i duszenie ok. 1,5-2 godz.; cena porcji: ok. 5,30 zł

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas