Gulasz z marchewką

Syci na długo!

Gulasz wołowy z marchewką
Gulasz wołowy z marchewką 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 40 dag wołowiny zrazowej
  • 2 cebule
  • kilka łyżeczek mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 3 marchewki
  • natka pietruszki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie 
  • estragon
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Wołowinę pokrój w kostkę, cebulę w piórka, a marchewkę w plastry. W garnku rozgrzej olej, włóż mięso, smaż z każdej strony, aż będzie rumiane, dodaj cebulę, zeszklij.

2. Do garnka wlej tyle wody, by przykryła mięso. Dodaj estragon, liść laurowy, ziele angielskie, przypraw solą i pieprzem, duś na małym ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie dodaj do sosu pokrojoną marchewkę, gotuj jeszcze 20 minut. Mąkę wsyp do szklanki, zalej odrobiną zimnej wody, wymieszaj. Dodaj kilka łyżek sosu, wymieszaj. Wlej do garnka, energicznie mieszaj. Zagotuj. Dodaj do sosu natkę pietruszki.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas