Gulasz ze szpinakiem i orzeszkami
Nudzi cię tradycyjny gulasz? Wypróbuj ten przepis!

Składniki
- 50 dag karczku wołowego lub polędwicy
- 2 cebule
- czerwona papryka
- 3 łodygi selera naciowego
- 3 łyżki orzechów laskowych
- garść świeżego szpinaku
- kilka łyżek mąki
- 4 łyżki śmietany 18 proc.
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- olej do smażenia
- kilka gałązek szczypiorku
- sól
- pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Mięso, paprykę i cebulę pokrój w kostkę,selera w plastry. Mięso obtocz w mące. W garnku rozgrzej olej, podsmaż warzywa, dodaj mięso,smaż kilka chwil, cały czas mieszając. Wlej tyle wody, by przykryła mięso. Dodaj przyprawy, duś na małym ogniu godzinę.2. Do sosu dodaj szpinak, orzechy i koncentrat pomidorowy, wymieszaj, duś jeszcze 10 minut.Dodaj śmietanę, zagotuj. Podawaj z kaszą, przed podaniem posyp szczypiorkiem.