Gulasz ziemniaczany z curry

Smakowity gulasz z wędliną

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w grubą kostkę. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz i wytrzyj do sucha. Grzyby potnij na spore kawałki. Boczek oraz szynkę pokrój na kawałeczki, a kiełbaski w plasterki. Cebulę obierz,grubo posiekaj. 
2. W garnku rozgrzej olej,wysmaż na nim na rumiano kawałeczki boczku i szynki. Dodaj cebulę. Lekko oprósz curry. Smaż dalej, aż przyprawa zacznie intensywnie pachnieć. Wtedy dołóż ziemniaki oraz plasterki kiełbasek.Całość podlej bulionem. Poczekaj, aż wywar zawrze, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 15 minut. 
3. Śmietanę wymieszaj z mąką. Wlej do gulaszu. Mieszając, ponownie doprowadź do wrzenia. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz curry (a jeśli lubisz, także 1-2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę.) 
4. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek, posiekaj je. Gotowy gulasz posyp natką. Od razu podawaj.

Najlepsza sałatka ziemniaczanaInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas