Reklama

Reklama

Gulasz ziemniaczany z curry

Smakowity gulasz z wędliną

Czas przyrządzenia: 20 minut + gotowanie ok. 15 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 80 dag ziemniaków
  • 10 dag boczku wędzonego w plasterkach
  • 2-3 ugotowane białe kiełbaski
  • 10 dag szynki w plasterkach
  • 30 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • łagodne curry w proszku
  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w grubą kostkę. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz i wytrzyj do sucha. Grzyby potnij na spore kawałki. Boczek oraz szynkę pokrój na kawałeczki, a kiełbaski w plasterki. Cebulę obierz,grubo posiekaj. 
2. W garnku rozgrzej olej,wysmaż na nim na rumiano kawałeczki boczku i szynki. Dodaj cebulę. Lekko oprósz curry. Smaż dalej, aż przyprawa zacznie intensywnie pachnieć. Wtedy dołóż ziemniaki oraz plasterki kiełbasek.Całość podlej bulionem. Poczekaj, aż wywar zawrze, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 15 minut. 
3. Śmietanę wymieszaj z mąką. Wlej do gulaszu. Mieszając, ponownie doprowadź do wrzenia. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz curry (a jeśli lubisz, także 1-2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę.) 
4. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek, posiekaj je. Gotowy gulasz posyp natką. Od razu podawaj.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje