Gulasz ziemniaczany z curry
Smakowity gulasz z wędliną

Składniki
- 80 dag ziemniaków
- 10 dag boczku wędzonego w plasterkach
- 2-3 ugotowane białe kiełbaski
- 10 dag szynki w plasterkach
- 30 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 500 ml bulionu warzywnego
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
- łagodne curry w proszku
- kilka gałązek natki pietruszki
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w grubą kostkę. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz i wytrzyj do sucha. Grzyby potnij na spore kawałki. Boczek oraz szynkę pokrój na kawałeczki, a kiełbaski w plasterki. Cebulę obierz,grubo posiekaj. 2. W garnku rozgrzej olej,wysmaż na nim na rumiano kawałeczki boczku i szynki. Dodaj cebulę. Lekko oprósz curry. Smaż dalej, aż przyprawa zacznie intensywnie pachnieć. Wtedy dołóż ziemniaki oraz plasterki kiełbasek.Całość podlej bulionem. Poczekaj, aż wywar zawrze, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 15 minut. 3. Śmietanę wymieszaj z mąką. Wlej do gulaszu. Mieszając, ponownie doprowadź do wrzenia. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz curry (a jeśli lubisz, także 1-2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę.) 4. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek, posiekaj je. Gotowy gulasz posyp natką. Od razu podawaj.