Gulasz ziemniaczany z curry
Smakowity gulasz z wędliną
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w grubą kostkę. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz i wytrzyj do sucha. Grzyby potnij na spore kawałki. Boczek oraz szynkę pokrój na kawałeczki, a kiełbaski w plasterki. Cebulę obierz,grubo posiekaj.
2. W garnku rozgrzej olej,wysmaż na nim na rumiano kawałeczki boczku i szynki. Dodaj cebulę. Lekko oprósz curry. Smaż dalej, aż przyprawa zacznie intensywnie pachnieć. Wtedy dołóż ziemniaki oraz plasterki kiełbasek.Całość podlej bulionem. Poczekaj, aż wywar zawrze, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 15 minut.
3. Śmietanę wymieszaj z mąką. Wlej do gulaszu. Mieszając, ponownie doprowadź do wrzenia. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz curry (a jeśli lubisz, także 1-2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę.)
4. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek, posiekaj je. Gotowy gulasz posyp natką. Od razu podawaj.