Gulaszowa z cieciorki

Rozgrzewa!

Składniki

  • 20 dag cieciorki,
  • 3 cebule
  • sól
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz
  • chili
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • szczypior
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1/4 selera
  • 2 liście laurowe

Sposób przygotowania

1. Cieciorkę przebierz, zalej przegotowaną wodą i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedź, zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości (ok. 90 min). 

2. Gdy cieciorka będzie już miękka, posól ją. Następnie ziarna odcedź, a wywar pozostaw. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę. 

3. W dużym rondlu rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i czosnek, zrumień. Dodaj kminek, słodką paprykę i przecier. Chwilę smaż razem. Wlej 800 ml wywaru, w którym gotowała się cieciorka. 

4. Na wrzący wywar wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki, oczyszczoną i rozdrobnioną marchewkę oraz posiekany seler. Dodaj liście laurowe i posiekaną papryczkę chili. Gotuj ok. 20 minut. Wrzuć cieciorkę. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp szczypiorkiem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje