Gulaszowa z cieciorki
Rozgrzewa!
Sposób przygotowania
1. Cieciorkę przebierz, zalej przegotowaną wodą i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedź, zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości (ok. 90 min).
2. Gdy cieciorka będzie już miękka, posól ją. Następnie ziarna odcedź, a wywar pozostaw. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
3. W dużym rondlu rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i czosnek, zrumień. Dodaj kminek, słodką paprykę i przecier. Chwilę smaż razem. Wlej 800 ml wywaru, w którym gotowała się cieciorka.
4. Na wrzący wywar wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki, oczyszczoną i rozdrobnioną marchewkę oraz posiekany seler. Dodaj liście laurowe i posiekaną papryczkę chili. Gotuj ok. 20 minut. Wrzuć cieciorkę. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp szczypiorkiem.