Gulaszowa z zacierkami

Doskonała na jesień.

Zupa gulaszowa idealna na jesień
Zupa gulaszowa idealna na jesień123RF/PICSEL

Składniki na 6 porcji

  • 80 dag łopatki wieprzowej lub wołowiny na gulasz, 
  • 4 strąki papryki
  • cebula
  • 4 ziemniaki
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka mąki
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • słodka i ostra papryka
  • natka
  • sól i pieprz
  • włoszczyzna
  • tymianek 

Na zacierki: 10 dag mąki, jajko, sól.

Przygotowanie

Mięso umyj i pokrój w kostkę. W dużym rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju, a następnie wrzuć na gorący tłuszcz mięso. Smaż krótko, 1-2 minuty. 

Kostki bulionowe rozpuść w 1 i 1/2 litra wrzątku i wlej do rondla z mięsem. Gotuj pod przykryciem 40 minut. 

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, opłucz i pokrój w paseczki. Warzywa również pokrój w paski. Warzywa wrzuć do rondla, kiedy mięso będzie już prawie miękkie. Dołóż do zupy listki laurowe, ziele angielskie, tymianek i natkę. Przypraw do smaku solą, pieprzem, a także słodką i ostrą papryką. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 10 min. 

W tym czasie przygotuj zacierki: jajko umyj i rozbij. Następnie mąkę zagnieć z jajkiem, szczyptą soli oraz 2-3 łyżkami wody. Gotowe ciasto odłóż. 

Pozostały olej rozgrzej i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Po chwili oprósz mąką i zasmaż. Zasmażkę rozprowadź odrobiną wywaru i wlej do zupy. Dodaj koncentrat. Ciasto zetrzyj prosto do zupy, gotuj 10 min, posyp natką i podawaj.

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas