Gulaszowa z zacierkami
Doskonała na jesień.
Składniki na 6 porcji
- 80 dag łopatki wieprzowej lub wołowiny na gulasz,
- 4 strąki papryki
- cebula
- 4 ziemniaki
- 2 kostki bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki oleju
- łyżka mąki
- 2 listki laurowe
- ziele angielskie
- słodka i ostra papryka
- natka
- sól i pieprz
- włoszczyzna
- tymianek
Na zacierki: 10 dag mąki, jajko, sól.
Przygotowanie
Mięso umyj i pokrój w kostkę. W dużym rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju, a następnie wrzuć na gorący tłuszcz mięso. Smaż krótko, 1-2 minuty.
Kostki bulionowe rozpuść w 1 i 1/2 litra wrzątku i wlej do rondla z mięsem. Gotuj pod przykryciem 40 minut.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, opłucz i pokrój w paseczki. Warzywa również pokrój w paski. Warzywa wrzuć do rondla, kiedy mięso będzie już prawie miękkie. Dołóż do zupy listki laurowe, ziele angielskie, tymianek i natkę. Przypraw do smaku solą, pieprzem, a także słodką i ostrą papryką. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 10 min.
W tym czasie przygotuj zacierki: jajko umyj i rozbij. Następnie mąkę zagnieć z jajkiem, szczyptą soli oraz 2-3 łyżkami wody. Gotowe ciasto odłóż.
Pozostały olej rozgrzej i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Po chwili oprósz mąką i zasmaż. Zasmażkę rozprowadź odrobiną wywaru i wlej do zupy. Dodaj koncentrat. Ciasto zetrzyj prosto do zupy, gotuj 10 min, posyp natką i podawaj.