Gwiazdy sezonu: bób, fasolka szparagowa i kalafior

Druga połowa lipca to czas, kiedy na okolicznych straganach ochoczo rozpychają się bób, fasolka szparagowa oraz kalafior. Warzywa te, nie dość, że pysznie smakują, to są również pełne wartości odżywczych, dlatego warto je jeść w sezonie jak najczęściej. Co smacznego można z nich przygotować? Poznaj przepisy na wyjątkowe dania.

Ziemniaki z bobem
Ziemniaki z bobem materiały prasowe

Ziemniaki z bobem i szynką

Gotujemy bób do miękkości, około 15-20 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórek. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki na półtwardo. Studzimy i kroimy w talarki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną szynkę i podsmażamy. Po chwili dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy. Talarki ziemniaków wrzucamy na patelnię i smażymy na złoty kolor. Na koniec wrzucamy bób. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.  Posypujemy serem feta i świeżą pietruszką.

Fasolka z boczkiem
Fasolka z boczkiemmateriały prasowe

Fasolka szparagowa z boczkiem i cukinią

Sposób przygotowania

Fasolkę myjemy, obcinamy twarde końcówki, wrzucamy do osolonej wody i gotujemy około 10 minut. Boczek kroimy w kostkę lub w słupki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do momentu, aż cukinia zmięknie. Doprawiamy. Do boczku wrzucamy ugotowaną wcześniej fasolkę i delikatnie mieszamy. Serwujemy ze startym serem i listkami świeżej bazylii.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas