Gwiazdy sezonu: bób, fasolka szparagowa i kalafior
Druga połowa lipca to czas, kiedy na okolicznych straganach ochoczo rozpychają się bób, fasolka szparagowa oraz kalafior. Warzywa te, nie dość, że pysznie smakują, to są również pełne wartości odżywczych, dlatego warto je jeść w sezonie jak najczęściej. Co smacznego można z nich przygotować? Poznaj przepisy na wyjątkowe dania.
Ziemniaki z bobem i szynką
Gotujemy bób do miękkości, około 15-20 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórek. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki na półtwardo. Studzimy i kroimy w talarki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną szynkę i podsmażamy. Po chwili dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy. Talarki ziemniaków wrzucamy na patelnię i smażymy na złoty kolor. Na koniec wrzucamy bób. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Posypujemy serem feta i świeżą pietruszką.
Fasolka szparagowa z boczkiem i cukinią
Sposób przygotowania
Fasolkę myjemy, obcinamy twarde końcówki, wrzucamy do osolonej wody i gotujemy około 10 minut. Boczek kroimy w kostkę lub w słupki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do momentu, aż cukinia zmięknie. Doprawiamy. Do boczku wrzucamy ugotowaną wcześniej fasolkę i delikatnie mieszamy. Serwujemy ze startym serem i listkami świeżej bazylii.