Hałuszki z pesto
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
Składniki na 3-4 porcje:
Hałuszki:
- 50 dag ziemniaków
- 15 dag białego twarogu
- 1 duże jajko
- 15 dag mąki pszennej
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta kurkumy
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
Pesto pomidorowe:
- 1 słoik suszonych pomidorów (bez oliwy)
- 2 łyżki zmielonych orzechów ziemnych
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała ostra papryczka
- 1 czerwona cebula
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i od razu ugnieć tłuczkiem do ziemniaków. Poczekaj, aż piure ostygnie.
2. Twaróg zmiel. Masę ziemniaczaną wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i dodaj twaróg. Wbij jajko i wsyp mąkę ziemniaczaną. Zagnieć ciasto, dosypując mąkę pszenną z kurkumą, solą i pieprzem. Ciasto podziel na małe porcje, każdą rozwałkuj na cienki wałeczek i pokrój na małe kawałeczki. Gotuj w osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmij na sitko i przelej olejem.
3. Cebulę potnij w talarki. Pomidory rozdrobnij blenderem, zmiksuj z orzechami, czosnkiem, papryczką i oliwą. Posól. Hałuszki ułóż w formie wysmarowanej oliwą. Wyłóż na wierzch pesto i podsmażone talarki cebuli. Przykryj folią aluminiową i piecz 12 minut w 180°C. Udekoruj bazylią.
Czas przygotowania: ok. 50 minut