Reklama

Reklama

Hałuszki z pesto

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.

Składniki na 3-4 porcje:

Hałuszki:

  • 50 dag ziemniaków
  • 15 dag białego twarogu
  • 1 duże jajko
  • 15 dag mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju

Pesto pomidorowe:

Reklama

  • 1 słoik suszonych pomidorów (bez oliwy)
  • 2 łyżki zmielonych orzechów ziemnych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała ostra papryczka
  • 1 czerwona cebula
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania:


1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i od razu ugnieć tłuczkiem do ziemniaków. Poczekaj, aż piure ostygnie.

2. Twaróg zmiel. Masę ziemniaczaną wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i dodaj twaróg. Wbij jajko i wsyp mąkę ziemniaczaną. Zagnieć ciasto, dosypując mąkę pszenną z kurkumą, solą i pieprzem. Ciasto podziel na małe porcje, każdą rozwałkuj na cienki wałeczek i pokrój na małe kawałeczki. Gotuj w osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmij na sitko i przelej olejem.

3. Cebulę potnij w talarki. Pomidory rozdrobnij blenderem, zmiksuj z orzechami, czosnkiem, papryczką i oliwą. Posól. Hałuszki ułóż w formie wysmarowanej oliwą. Wyłóż na wierzch pesto i podsmażone talarki cebuli. Przykryj folią aluminiową i piecz 12 minut w 180°C. Udekoruj bazylią.

Czas przygotowania: ok. 50 minut

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama