Hamburger

Średnio trudne, przepis na 4 szt. Przepis z książki Julity Bator "Zamień chemię na jedzenie".

Hamburger bez chemii
Hamburger bez chemiiJakub Batormateriały prasowe

Składniki:

  • 1 cebula,
  • kilka łyżek klarowanego masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 kg mięsa wołowego (z hodowli ekologicznej lub z chowu tradycyjnego),
  • 1 jajko (z hodowli ekologicznej lub od kur z wolnego wybiegu),
  • 1 żółtko jaja kurzego (z hodowli ekologicznej lub od kur z wolnego wybiegu),
  • pieprz,
  • sól kamienna lub morska (bez żelazocyjanku potasu E 536),
  • papryka w proszku, oregano,
  • mielony kminek,
  • opcjonalnie natka pietruszki,
  • oliwa z oliwek di sansa,
  • do wyboru: sos à la BBQ, sos jogurtowy lub keczup (domowy albo ze sklepu, ale bez benzoesanu sodu E 211, acetylowanego adypinianiu diskrobiowego E 1422, kwasu cytrynowego E 330, kwasu sorbowego E 200, skrobi modyfikowanej E 1404, sorbinianu potasu E 202 i syropu glukozowo-fruktozowego)

Przygotowanie:

1.      Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na maśle. Ostudzić.

2.      Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

3.      Mięso zemleć grubo w maszynce do mięsa.

4.      Do mięsa dodać czosnek i pozostałe składniki. Całość wymieszać.

5.      Masę podzielić na 4 części i uformować hamburgery.

6.      Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, a następnie dodać masło klarowane.

7.      Po położeniu hamburgera na patelni dociskać go przez chwilę czymś ciężkim (np. drugą patelnią, tłuczkiem do mięsa).

8.      Smażyć po 4 minuty z każdej strony w średniej temperaturze.

Do usmażenia idealnie okrągłych hamburgerów można wykorzystać kółko do jajek sadzonych.

Dodatki do hamburgerów:

  • 4 okrągłe bułki orkiszowe, żytnie lub pełnoziarniste,
  • 4 listki zielonej sałaty,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 pomidory,
  • 2 kiszone ogórki

Przygotowanie:

1.      Bułkę przekroić na pół.

2.      Warzywa umyć, liście sałaty osuszyć. Cebulę, pomidory i ogórki pokroić w plasterki.

3.      Układać na połówce bułki w następującej kolejności: sałata, hamburger, cebula, pomidor, ogórek.

Przepis pochodzi z książki Julity Bator "Zamień chemię na jedzenie"
Przepis pochodzi z książki Julity Bator "Zamień chemię na jedzenie"materiały prasowe

Przepis pochodzi z książki Julity Bator "Zamień chemię na jedzenie".

Julita Bator, mama trójki dzieci, przez długi czas była pewna, że jej maluchy urodziły się chorowite i nigdy nie uda się im uniknąć częstych wizyt u lekarza ani masy antybiotyków.

Zanim weszła na drogę dobrego żywienia, przez kilka lat szukała wraz z mężem przyczyny częstych infekcji swoich dzieci, odwiedzając alergologa, laryngologa, endokrynologa, immunologa i gastrologa.

Nie przekonywała jej opinia lekarza pediatry, który twierdził, że "dziesięć infekcji w roku u dziecka to stan normalny". W pamięci miała swoje dzieciństwo, które bynajmniej nie upłynęło na kuracjach antybiotykowych i sterydowych. Okazało się jednak, że wystarczy zmienić sposób odżywiania - jedzenie naprawdę może leczyć.

Zdecydowała się z całą rodziną na eksperyment żywieniowy i zrezygnowała z kupowania szkodliwie przetworzonej żywności. Produkty nie potraktowane chemią, ekologiczne, które są po prostu jedzeniem, a nie tylko jedzenie udają, rozwiązały kwestię wielu chorób i stresów.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas