Hamburger

Hamburger bez chemii
Hamburger bez chemiiJakub Batormateriały prasowe

Składniki:

  • 1 cebula,
  • kilka łyżek klarowanego masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 kg mięsa wołowego (z hodowli ekologicznej lub z chowu tradycyjnego),
  • 1 jajko (z hodowli ekologicznej lub od kur z wolnego wybiegu),
  • 1 żółtko jaja kurzego (z hodowli ekologicznej lub od kur z wolnego wybiegu),
  • pieprz,
  • sól kamienna lub morska (bez żelazocyjanku potasu E 536),
  • papryka w proszku, oregano,
  • mielony kminek,
  • opcjonalnie natka pietruszki,
  • oliwa z oliwek di sansa,
  • do wyboru: sos à la BBQ, sos jogurtowy lub keczup (domowy albo ze sklepu, ale bez benzoesanu sodu E 211, acetylowanego adypinianiu diskrobiowego E 1422, kwasu cytrynowego E 330, kwasu sorbowego E 200, skrobi modyfikowanej E 1404, sorbinianu potasu E 202 i syropu glukozowo-fruktozowego)

Przygotowanie:

Dodatki do hamburgerów:

  • 4 okrągłe bułki orkiszowe, żytnie lub pełnoziarniste,
  • 4 listki zielonej sałaty,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 pomidory,
  • 2 kiszone ogórki

Przygotowanie:

Przepis pochodzi z książki Julity Bator "Zamień chemię na jedzenie"
Przepis pochodzi z książki Julity Bator "Zamień chemię na jedzenie"materiały prasowe
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?