Hamburgery i zapiekanki w lekkiej wersji
Możesz przygotować je na wiele sposobów. Wszystkie smakują wyśmienicie!

Szybka pizza na bagietce
Składniki
- 15 dag wędliny, np. wędzonej szynki z indyka
- 8 pieczarek
- 1 słodka papryka (najlepiej ramiro)
- 1 mozzarella
- 1 cebula cukrowa
- 10 czarnych oliwek
- 4 gałązki grubego szczypiorku
- 1/3 szkl. gęstej passaty pomidorowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki gęstego octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól qpieprz
- 4 półbagietki, np. pełnoziarniste
Sposób przygotowania
1. Passatę zmiksuj z oliwą, octem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mieloną papryką, oregano, szczyptą soli i pieprzu. Przykryj, odstaw. Nastaw piekarnik na 170°C. 2. Bagietki przekrój wzdłuż na połowy, lekko wydrąż miąższ. Wędlinę i paprykę pokrój na małe kawałki, pieczarki i oliwki na cieniutkie plasterki, cebulę i szczypiorek posiekaj. 3. Każdą połówkę bagietki posmaruj sosem pomidorowym. Rozłóż przygotowane dodatki. Ew. posyp suszonym chili lub ostrą papryką. Bagietki ułóż na blasze z pergaminem. 4. Mozzarellę drobno pokrój albo zetrzyj. Bagietki wstaw do piekarnika, zwiększ temp. do 190°C i piecz ok. 10 minut. Na ostatnie 3 minuty pieczenia posyp zapiekanki mozzarellą

Bruschetta po polsku
Składniki
- 2 małe pojedyncze piersi z kurczaka
- 16 małych pomidorków
- 1/2 szkl. pokrojonych w plasterki czarnych oliwek
- 8 pieczarek
- 1/2 szkl. startego sera mozzarella do zapiekania
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- szczypta mielonej kurkumy
- sól ziołowa qpieprz
- oliwa
- 4 półbagietki (najlepiej na zakwasie)
Sposób przygotowania
1. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z 2 łyżkami oliwy, czosnkiem, rozmarynem, kurkumą, szczyptą soli i pieprzu. Mięso umyj i osusz. Posmaruj koncentratem z dodatkami i ściśle zawiń w folię aluminiową. Odłóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180°C. 2. Do płaskiego żaroodpornego naczynia, nalej wrzątku na wys. 1 cm. Ułóż dobrze zawinięte mięso. Piecz ok. 40 minut, ew. dolewając wrzątku. Ostrożnie odwiń i pokrój mięso na plastry. Bagietki przekrój i posmaruj 1 łyżką oliwy wymieszanej z papryką. Ułóż na blasze z pergaminem. 3. Pomidorki przekrój na pół, pieczarki potnij w plasterki. Na bagietkach rozłóż plastry kurczaka, pomidorki, oliwki i plasterki pieczarek. Wstaw do piekarnika, piecz 15 minut. Posyp serem i piecz, aż ser się rozpuści. Posyp dodatkowo pieprzem i od razu podawaj (ew. udekoruj rukolą lub bazylią).

Bułeczki z pieczoną rybą
Składniki
- 4 filety z halibuta lub innej ryby o zwięzłym mięsie
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- garść rukoli
- 4 listki sałaty
- 1/2 ogórka
- kilka gałązek koperku
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 3 łyżki oliwy
- 4 bułeczki
- 4 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka majonezu light
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 2 łyżki startego żółtego sera
- sól
- mielony kolorowy pieprz
Sposób przygotowania
1. Rybę opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Naczynie do zapiekania cienko posmaruj oliwą. Filety natrzyj pozostałą oliwą, skrop sokiem z cytryny, oprósz koprem, solą i pieprzem. Ułóż w naczyniu, przykryj i piecz ok. 20 minut w 190°C. Wyjmij z piekarnika, nie odkrywaj, by nie wyschła i nie ostygła. 2. Śmietanę wymieszaj z majonezem i chrzanem. Dopraw solą i pieprzem. Domieszaj starty żółty ser. 3. Rukolę, sałatę i koperek umyj, dokładnie osusz. Bułki przekrój w poprzek na połówki, spody posmaruj keczupem. Na każdym spodzie połóż listek sałaty, filet, 3 plasterki ogórka, porcję rukoli i gałązki koperku. Posmaruj sosem śmietanowo-chrzanowym i przykryj drugą częścią bułki. Bułki możesz spiąć szpadką i ew. udekorować plasterkami cytryny.

Grillowane przekładańce
Składniki
- 4 grube plastry wędliny gotowanej z indyka lub kurczaka
- 1 i 1/2 szkl. płatków kukurydzianych
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól ziołowa
- pieprz mielony
- 8 kromek pieczywa tostowego
- olej do posmarowania blachy
- 8 listków sałaty
- 2 pomidory
- 1 obrana czerwona cebula
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżeczka warzywnego sosu typu ajwar
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż pergaminem i cieniutko posmaruj olejem. Jogurt dopraw solą i pieprzem. Posmaruj z obu stron każdy plaster wędliny. Płatki wrzuć do foliowego woreczka i zgnieć wałkiem do ciasta. Wysyp na talerz i obtocz w nich kotleciki. 2. Ułóż je na blasze i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 20 minut (po 10 minutach przełóż na drugą stronę). Sałatę umyj, osusz. Pomidory i cebulę pokrój. Tosty okrój ze skórki i posmaruj z jednej strony musztardą z ajwarem. Zgrilluj je na suchej patelni, tylko po "czystej" stronie. 3. Na stronie z musztardą ułóż sałatę, kotlet, pokrojone warzywa. Przykryj tostem (grillowaną stroną do góry).

Kanapki z indykiem
Składniki
- 4 kotlety z piersi indyka
- 1 czerwona cebula
- 4 duże plastry pomidora
- kilka gałązek rukoli
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- pieprz ziołowy
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego light
- 3 łyżki posiekanego koperku
- sok z 1/5 cytryny
- szczypta cukru
- sól
- mielony biały pieprz
- 4 bułki
Sposób przygotowania
1. Kotlety umyj, dobrze osusz i lekko rozbij. Natrzyj je rozkrojonym czosnkiem, solą i pieprzem ziołowym. Olej utrzyj z musztardą, sosem sojowym i papryką. Marynatą posmaruj kotlety, odłóż je na 30 minut. 2. Jogurt zmiksuj na gładko z sokiem z cytryny, cukrem i sporą szczyptą soli. Dopraw białym pieprzem do smaku, wymieszaj z posiekanym koperkiem. Jeśli sos jest za rzadki, domieszaj 1-2 łyżeczki naturalnego serka homogenizowanego. Cebulę obierz, potnij w plastry. 3. Kotleciki upiecz na grillu lub usmaż na suchej patelni grillowej. Bułki lekko podgrzej, rozkrój. Do każdej nałóż po kotlecie. Mięso posmaruj porcją sosu jogurtowego, przykryj pomidorem i cebulą. Dołóż rukolę i lekko dociśnij.

Paluchy jarskie
Składniki
- 1 szkl. mrożonego kalafiora
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki kukurydzy
- garść listków szpinaku
- 10 dag jogurtu naturalnego light
- 3 łyżki startego żółtego sera
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1 obrany ząbek czosnku
- szczypta cukru
- sól morska
- pieprz ziołowy
- 2 bułki typu paluch
Sposób przygotowania
1. Kalafior zblanszuj we wrzątku z cukrem i szczyptą soli. Jogurt utrzyj z serami, posiekanym czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Cebulę obierz, potnij w krążki. 2. Jogurt przemieszaj z kalafiorem, cebulą, kukurydzą, szpinakiem. Posmaruj rozkrojone bułki. Piecz 15 minut w 170°C.

Ekspresowa pita
Składniki
- 4 plasterki pieczonej piersi kurczaka
- 4 kawałki papryki marynowanej
- 2 listki kapusty pekińskiej
- 1/2 ogórka
- po 2 gałązki szczypiorku i natki pietruszki
- 4 pity
- po 2 łyżki majonezu light i śmietany 12%
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Paprykę i umytą, osuszoną kapustę pokrój w paseczki, wymieszaj. Mięso potnij w kostkę lub paski. Ogórek pokrój w plasterki. Podgrzej pity. 2. Majonez wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Pity przekrój na pół i posmaruj w środku sosem majonezowym. Napełnij warzywami, mięsem i zieleniną.