Reklama

Reklama

Hamburgery i zapiekanki w lekkiej wersji

Możesz przygotować je na wiele sposobów. Wszystkie smakują wyśmienicie!

Szybka pizza na bagietce

Czas przyrządzenia: 35 minut

Składniki

  • 15 dag wędliny, np. wędzonej szynki z indyka
  • 8 pieczarek
  • 1 słodka papryka (najlepiej ramiro)
  • 1 mozzarella
  • 1 cebula cukrowa
  • 10 czarnych oliwek
  • 4 gałązki grubego szczypiorku
  • 1/3 szkl. gęstej passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki gęstego octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól qpieprz
  • 4 półbagietki, np. pełnoziarniste

Sposób przygotowania

1. Passatę zmiksuj z oliwą, octem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mieloną papryką, oregano, szczyptą soli i pieprzu. Przykryj, odstaw. Nastaw piekarnik na 170°C. 

2. Bagietki przekrój wzdłuż na połowy, lekko wydrąż miąższ. Wędlinę i paprykę pokrój na małe kawałki, pieczarki i oliwki na cieniutkie plasterki, cebulę i szczypiorek posiekaj. 

3. Każdą połówkę bagietki posmaruj sosem pomidorowym. Rozłóż przygotowane dodatki. Ew. posyp suszonym chili lub ostrą papryką. Bagietki ułóż na blasze z pergaminem. 

4. Mozzarellę drobno pokrój albo zetrzyj. Bagietki wstaw do piekarnika, zwiększ temp. do 190°C i piecz ok. 10 minut. Na ostatnie 3 minuty pieczenia posyp zapiekanki mozzarellą

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje