Hamburgery i zapiekanki w lekkiej wersji
Możesz przygotować je na wiele sposobów. Wszystkie smakują wyśmienicie!
Szybka pizza na bagietce
Sposób przygotowania
1. Passatę zmiksuj z oliwą, octem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mieloną papryką, oregano, szczyptą soli i pieprzu. Przykryj, odstaw. Nastaw piekarnik na 170°C.
2. Bagietki przekrój wzdłuż na połowy, lekko wydrąż miąższ. Wędlinę i paprykę pokrój na małe kawałki, pieczarki i oliwki na cieniutkie plasterki, cebulę i szczypiorek posiekaj.
3. Każdą połówkę bagietki posmaruj sosem pomidorowym. Rozłóż przygotowane dodatki. Ew. posyp suszonym chili lub ostrą papryką. Bagietki ułóż na blasze z pergaminem.
4. Mozzarellę drobno pokrój albo zetrzyj. Bagietki wstaw do piekarnika, zwiększ temp. do 190°C i piecz ok. 10 minut. Na ostatnie 3 minuty pieczenia posyp zapiekanki mozzarellą
Bruschetta po polsku
Sposób przygotowania
1. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z 2 łyżkami oliwy, czosnkiem, rozmarynem, kurkumą, szczyptą soli i pieprzu. Mięso umyj i osusz. Posmaruj koncentratem z dodatkami i ściśle zawiń w folię aluminiową. Odłóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Do płaskiego żaroodpornego naczynia, nalej wrzątku na wys. 1 cm. Ułóż dobrze zawinięte mięso. Piecz ok. 40 minut, ew. dolewając wrzątku. Ostrożnie odwiń i pokrój mięso na plastry. Bagietki przekrój i posmaruj 1 łyżką oliwy wymieszanej z papryką. Ułóż na blasze z pergaminem.
3. Pomidorki przekrój na pół, pieczarki potnij w plasterki. Na bagietkach rozłóż plastry kurczaka, pomidorki, oliwki i plasterki pieczarek. Wstaw do piekarnika, piecz 15 minut. Posyp serem i piecz, aż ser się rozpuści. Posyp dodatkowo pieprzem i od razu podawaj (ew. udekoruj rukolą lub bazylią).
Bułeczki z pieczoną rybą
Sposób przygotowania
1. Rybę opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Naczynie do zapiekania cienko posmaruj oliwą. Filety natrzyj pozostałą oliwą, skrop sokiem z cytryny, oprósz koprem, solą i pieprzem. Ułóż w naczyniu, przykryj i piecz ok. 20 minut w 190°C. Wyjmij z piekarnika, nie odkrywaj, by nie wyschła i nie ostygła.
2. Śmietanę wymieszaj z majonezem i chrzanem. Dopraw solą i pieprzem. Domieszaj starty żółty ser.
3. Rukolę, sałatę i koperek umyj, dokładnie osusz. Bułki przekrój w poprzek na połówki, spody posmaruj keczupem. Na każdym spodzie połóż listek sałaty, filet, 3 plasterki ogórka, porcję rukoli i gałązki koperku. Posmaruj sosem śmietanowo-chrzanowym i przykryj drugą częścią bułki. Bułki możesz spiąć szpadką i ew. udekorować plasterkami cytryny.
Grillowane przekładańce
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż pergaminem i cieniutko posmaruj olejem. Jogurt dopraw solą i pieprzem. Posmaruj z obu stron każdy plaster wędliny. Płatki wrzuć do foliowego woreczka i zgnieć wałkiem do ciasta. Wysyp na talerz i obtocz w nich kotleciki.
2. Ułóż je na blasze i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 20 minut (po 10 minutach przełóż na drugą stronę). Sałatę umyj, osusz. Pomidory i cebulę pokrój. Tosty okrój ze skórki i posmaruj z jednej strony musztardą z ajwarem. Zgrilluj je na suchej patelni, tylko po "czystej" stronie.
3. Na stronie z musztardą ułóż sałatę, kotlet, pokrojone warzywa. Przykryj tostem (grillowaną stroną do góry).
Kanapki z indykiem
Sposób przygotowania
1. Kotlety umyj, dobrze osusz i lekko rozbij. Natrzyj je rozkrojonym czosnkiem, solą i pieprzem ziołowym. Olej utrzyj z musztardą, sosem sojowym i papryką. Marynatą posmaruj kotlety, odłóż je na 30 minut.
2. Jogurt zmiksuj na gładko z sokiem z cytryny, cukrem i sporą szczyptą soli. Dopraw białym pieprzem do smaku, wymieszaj z posiekanym koperkiem. Jeśli sos jest za rzadki, domieszaj 1-2 łyżeczki naturalnego serka homogenizowanego. Cebulę obierz, potnij w plastry.
3. Kotleciki upiecz na grillu lub usmaż na suchej patelni grillowej. Bułki lekko podgrzej, rozkrój. Do każdej nałóż po kotlecie. Mięso posmaruj porcją sosu jogurtowego, przykryj pomidorem i cebulą. Dołóż rukolę i lekko dociśnij.
Paluchy jarskie
Sposób przygotowania
1. Kalafior zblanszuj we wrzątku z cukrem i szczyptą soli. Jogurt utrzyj z serami, posiekanym czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Cebulę obierz, potnij w krążki.
2. Jogurt przemieszaj z kalafiorem, cebulą, kukurydzą, szpinakiem. Posmaruj rozkrojone bułki. Piecz 15 minut w 170°C.
Ekspresowa pita
Sposób przygotowania
1. Paprykę i umytą, osuszoną kapustę pokrój w paseczki, wymieszaj. Mięso potnij w kostkę lub paski. Ogórek pokrój w plasterki. Podgrzej pity.
2. Majonez wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Pity przekrój na pół i posmaruj w środku sosem majonezowym. Napełnij warzywami, mięsem i zieleniną.