Herbaciane ciasteczka z nutą jaśminu
To, co charakteryzuje jaśminową zieloną herbatę to wspaniały zapach, złoty kolor i wiosenny delikatny smak. Trunek kiedyś pity jedynie przez arystokrację, dziś jest doskonałym dodatkiem do dań kuchni orientalnej, a także do niecodziennych wypieków, takich jak jaśminowe, herbaciane ciasteczka według przepisu ekspertów Ahmad Tea London.
Składniki:
- 3/4 kostki masła niesolonego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 ½ szklanki mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ½ łyżeczki zmielonych liści np. Jasmine Green Tea Ahmad Tea London
- 1 torebka herbaty np. Jasmine Green Tea Ahmad Tea London
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
1. Zaparz 1 torebkę herbaty jaśminowej np. Ahmad Tea London w 50 ml wody (parz przez około 5 minut). Utrzyj ½ szklanki cukru oraz ½ kostki masła, a następnie dodaj jajko i mieszaj do momentu, aż uzyskasz gładką masę.
2. Kolejno dodaj mąkę, dwie łyżki naparu z herbaty jaśminowej, proszek do pieczenia, zmielone liście herbaciane i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Uformuj ciasto w małe wałeczki, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 60 minut (aż ciasto będzie twarde).
3. Po wyjęciu ciasta z lodówki pokrój je na cienkie plasterki i rozłóż na nasmarowanej pozostałym kawałkiem masła blasze. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni. Rozłożone ciasteczka posyp pozostałym cukrem.
4. Piecz 8/10 minut, aż ciasteczka nabiorą koloru jasnobrązowego.