Herbaciany placek z bakaliami
Nietypowy wypiek na świąteczny stół.
Do świąt pozostało coraz mniej czasu, a wielu z nas ma przed sobą jeszcze mnóstwo przygotowań. Najwyższy czas, aby zaplanować bożonarodzeniowe menu - tradycyjne dania, w szczególności te wigilijne oraz pyszne wypieki. Jeśli chodzi o słodkości - eksperci Ahmad Tea London proponują najprostsze, ale pyszne rozwiązania, które nie są czasochłonne - np. herbaciany placek z bakaliami.
Składniki:
Ciasto:
- 250 ml zaparzonej English Tea No 1. Ahmad Tea London
- 2 garści suszonej żurawiny
- garść orzechów włoskich
- 250 ml miodu gryczanego
- 4 jajka
- 1 saszetka cukru wanilinowego
- 250 ml oleju kokosowego
- 250 gram cukru pudru
- 750 gram mąki tortowej
- 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
Lukier:
- 50 gram cukru pudru
- 3 białka
- 2 łyżeczki soku z cytryny (bez pestek)
Przygotowanie:
1. Zaparz 1 szklankę mocnej English Breakfast Ahmad Tea London i odstaw do wystygnięcia. Ubij na sztywno pianę z 4 białek i odstaw. Utrzyj żółtka z cukrem pudrem, powoli wlej do nich miód gryczany oraz olej kokosowy i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej przestudzoną herbatę (bez fusów).
2. Dosyp mąkę wymieszaną wcześniej z sodą, cukier waniliowy, orzechy oraz żurawinę, a na końcu delikatnie mieszając dodaj ubite białka. Wszystko starannie połącz, wylej na dużą blachę i piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
3. Wyjmij ciasto i odstaw do ostygnięcia. Następnie rozpocznij pracę nad przygotowaniem lukru. Do miski wlej białka oraz dosyp powolutku cukier puder oraz sok z cytryny. Miksuj mikserem przez około 15 minut. Wierzch ciasta pokryj równomiernie słodką masą.
Smacznego!