Herbata z mlekiem - czy warto eksperymentować?
Przez jednych uwielbiana, przez innych niedoceniania. Niegdyś w Polsce tzw. bawarka była zalecana kobietom karmiącym piersią, aby w ten sposób wspomóc laktację. Obecnie spożywana jest przez miłośników herbaty, którzy upodobali sobie jej walory smakowe. Jak się okazuje, pod różnymi postaciami, popularna jest na niemal całym świecie. Czy wiemy wszystko o herbacie z mlekiem?
W Tybecie herbata spożywana jest z mlekiem jaka, w Mongolii z dodatkiem wielbłądziego, we Francji popularny jest napój z dodatkiem jajka kurzego i odrobiny mocnego alkoholu, natomiast indyjska wersja, poza mlekiem, zawiera również przyprawy korzenne i cukier. Chcąc odnaleźć swój ulubiony smak najlepiej wypróbować przepisy przygotowane przez ekspertów marki Akbar.
Klasyczna bawarka
Doskonale znana w Polsce i w Wielkiej Brytanii. W Anglii funkcjonują dwie szkoły przyrządzania herbaty z mlekiem - zalecająca dodawanie herbaty do mleka i mleka do herbaty. Pierwsza zakłada równomierne ogrzewanie mleka poprzez stopniowe dodawanie do niego gorącej herbaty, natomiast druga wynika z angielskiej etykiety, która narzuca również w jaki sposób przygotować dzbanek do herbaty oraz określa długość parzenia naparu.
Mleko lub śmietankę wlewamy na dno filiżanki (ilość wg. upodobań). W oddzielnym naczyniu parzymy herbatę przez 3-4 minuty. Gorący napój stopniowo wlewamy do mleka mieszając. Na koniec dosładzamy cukrem lub miodem do smaku.
Indyjska masala chai
Herbata z mlekiem w wykonaniu mieszkańców Indii jest niezwykle słodka i aromatyczna od przypraw korzennych, z których słynie ich rejon. Taki ciepły napój będzie więc idealny dla wszystkich osób, które lubią intensywne smaki.
Gotujemy wodę z przyprawami na małym ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy herbatę Akbar. Dobrze mieszamy wywar i zdejmujemy go z palnika. Herbata powinna się parzyć przez kolejne 3-4 minuty. Przelewamy do szklanki, słodzimy cukrem lub miodem i dolewamy ciepłe mleko.
Herbata z mlekiem i rumem
Herbatę parzymy przez 3-4 minuty. Dodajemy ciepłe mleko, rum i dosładzamy do smaku.