Przepis na doskonały, klarowny sok z malin. Jego właściwości są nieocenione
Sok z malin to jeden z najchętniej przygotowywanych przez Polaków przetworów. Mimo że sam proces jego przygotowania nie jest skomplikowany, niekiedy w trakcie pojawiają się wątpliwości - m.in. jak zabiec jego zmętnieniu. Podpowiadamy zatem na co zwrócić uwagę, aby uzyskać nie tylko doskonały smak, ale i konsystencję.

Spis treści:
Dlaczego warto zrobić domowy sok z malin?
Domowy sok z malin to produkt na wagę złota. Przyjęło się, że doskonale wzmacnia odporność, tak więc idealnie sprawdzi się do herbaty w sezonie jesienno-zimowym. Uwielbiają go dzieci, dlatego warto by go piły (np. niewielką ilość soku rozpuścić w szklance wody) zamiast innych kolorowych i chemicznych napojów. Sok malinowy można zrobić w prosty sposób, jednak aby wyszedł idealny, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Jak go przygotować?
Przepis na sok z malin
Aby przygotować sok ze świeżych malin potrzebne będą:
- Duży szklany słój
- Świeże maliny
- Cukier (na 1 kg owoców wystarczy około 300 g cukru)
1. Do umytego i wyparzonego słoja wsyp warstwę malin, następnie dodaj niewielką ilością cukru i tę czynność powtarzaj do wyczerpania składników.
2. Przykryj słój podwójną warstwą gazy, by nie dostały się tam owady czy inne zanieczyszczenia.
3. Słoik postaw w słonecznym miejscu, np. na parapecie.
4. Po kilku dniach owoce puszczą sok - im jest cieplej, tym szybciej to nastąpi.
5. Kolejno umyj i wyparz nieduże słoiczki lub butelki na sok.

Co zrobić, żeby sok z malin był klarowny?
Kolejnym etapem będzie przecedzanie soku. Jeśli zależy ci, aby był klarowny, musisz zrobić do bardzo dokładnie. Przecedzanie możesz wykonać na dwa sposoby:
Przez gazę - rozłóż kilka warstw gazy na sitku i przelewaj przez niego powoli sok. Powtarzaj czynność, aż uzyska pożądaną klarowność.
Przez filtr do kawy - umieść go w lejku i przelewaj powoli sok. Dzięki temu drobne cząsteczki owoców nie przedostaną się do soku i będzie on klarowny.
Następnie przecedzony płyn podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do zagotowania.
Gorący przelej do słoiczków lub butelek, mocno zakręć i poustawiaj do góry dnem, aż do wystygnięcia.
Z resztek owoców pozostałych po soku, możesz zrobić dżem malinowy.