Herbata z oregano: Najlepszy napój na jesień

Chyba nie ma obecnie gospodarstwa domowego, w którym nie stosuje się oregano - aromatycznej przyprawy często spotykanej w kuchni włoskiej. To właśnie ona nadaje wyjątkowego charakteru pomidorom, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wzbogacić nią potrawy mięsne. Okazuje się, że popularne oregano może posłużyć za przygotowanie naparu! Idealnie pomoże na dolegliwości, które trapią nas szczególnie w okresie wzmożonych ataków wirusów i bakterii. Sprawdźmy, dlaczego herbata z oregano to najlepszy napój na jesień.

Oregano to nie tylko aromatyczna przyprawa, ale surowiec do przygotowania zdrowej herbaty
Oregano to nie tylko aromatyczna przyprawa, ale surowiec do przygotowania zdrowej herbaty123RF/PICSEL

Dlaczego oregano jest takie zdrowe?

Oregano, znane w Polsce również jako lebiodka pospolita czy dziki majeranek, jest przedstawicielem roślin z rodziny jasnotowatych, które - w naturalnych warunkach - można spotkać w Afryce, Azji i Europie. Choć największe zasługi zbiera na kulinarnym poletku, to współczesna fitoterapia wiele zawdzięcza tej łatwo dostępnej i popularnej przyprawie. Wszystko ze względu na obecność - wbrew pozorom - wielu substancji czynnych zamkniętych w liściach oregano. To źródło olejku tymolowego oraz garbników, flawonoidów, kwasów organicznych i fitosteroli. W oregano znaleźć można również witaminy: C, E, A oraz K, a także minerały (potas, cynk, wapń, magnez, fosfor, selen, żelazo). Wszystko to sprawia, że oregano, a także przygotowana z niego herbata, ma rewelacyjne dla zdrowia właściwości.

Właściwości herbaty z oregano

Bogaty spraw oregano sprawia, że napar może pomóc w wielu dolegliwościach. Przede wszystkim łagodzi infekcje bakteryjne i wirusowe, a także ma zdolności przeciwzapalne, co przydatne jest w czasie sezonowych infekcji, takich jak przeziębienie czy grypa. Nie wolno zapominać, że napar może skutecznie pomóc na męczący kaszel. Łagodzi zarówno ten suchy, jak i mokry, co sprawia, że jest produktem uniwersalnym.

Oczywiście, warto wspomnieć, że to nie jedyne zalety herbaty z oregano, bowiem także przysłuży się na popularne problemy żołądkowe. Zawarte w niej substancje czynne pobudzają żołądek do sprawniejszego trawienia, a także normalizują pracę całego układu pokarmowego. Ten łatwy w przyrządzeniu specyfik niweluje również wzdęcia oraz biegunki.

Co więcej, herbata z oregano może być również stosowana zewnętrznie. Wszystko przez fakt, że napar to bogate źródło witamin, które korzystnie działają na kondycję skóry. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby smarować nim skórę problematyczną, np. w przypadku występowania uporczywego trądziku, blizn, trudno gojących się ran, a także odleżyn. Olejki eteryczne zawarte w herbacie z oregano mogą wprawiać w dobry nastrój oraz łagodzić skutki przewlekłego stresu. Dlatego można napar dodawać do kąpieli i relaksować się w aromatycznej i uspokajającej woni.

Jak smakuje herbata z oregano?

Smak herbaty z oregano nie każdemu może przypaść do gustu, ale można go złagodzić!
Smak herbaty z oregano nie każdemu może przypaść do gustu, ale można go złagodzić!123RF/PICSEL

Wydawać by się mogło, że herbata z oregano może smakować doskonale. Przyprawa idealnie komponuje się z mięsami i sosami, to jednak napar ma dość gorzki smak, który nie każdemu może przypaść do gustu. Na szczęście moc właściwości, jaką charakteryzuje się oregano, powinno tę niedogodność zrekompensować. Jeśli ten argument nas nie przekonuje, ostudzoną herbatę można dosłodzić - jednak zamiast zwykłego cukru, warto użyć miodu, który spotęguje działanie specyfiku.

Jak parzyć i stosować herbatę z oregano?

Przygotowanie herbaty z oregano nie jest skomplikowane: jeśli mamy pod ręką specjalne saszetki z przyprawą, to wystarczy stosować się do instrukcji zawartych na opakowaniu.

Oczywiście, do przygotowania specyfiku może posłużyć zwykła przyprawa, która gości w naszych spiżarniach. Dwie łyżki suszu wystarczy zalać połową litra wrzącej wody, zostawić pod przykryciem na kwadrans i spożywać w małych ilościach.

Aby pobudzić trawienie, zaleca się, aby filiżankę herbaty z oregano wypić kilkadziesiąt minut po posiłku. W przypadku dolegliwości infekcyjnych pora nie ma znaczenia, jednak warto pamiętać, aby nie pić więcej niż cztery filiżanki naparu dziennie.

Zobacz także:

Mit niejedzenia po 18:00

Jak wykorzystać Matchę w kuchni?

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas