Herbatniki na maślance z musli

Przepis z Republiki Południowej Afryki.

Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej
  • ¼ szklanki proszku do pieczenia (40 g)
  • 4 łyżeczki soli
  • 1½ szklanki prażonego musli (200 g)
  • 1 niepełna szklanka rodzynek (100 g)
  • 1 szklanka pokrojonych suszonych jabłek (75 g)
  • 1¼ szklanki łuskanego słonecznika (170 g)
  • ½ szklanki wiórków kokosowych (40 g)
  • ¼ szklanki siemienia lnianego (35 g)
  • ¼ szklanki ziaren sezamu (35 g)
  • ¼ szklanki łuskanych pestek dyni (30 g)
  • 2 szklanki brązowego cukru (400 g)
  • 3 duże jajka
  • 2 szklanki maślanki
  • 500 g stopionego masła

Reklama

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C i natłuścić cztery formy do chleba lub jedną blachę o wymiarach 30 na 40 centymetrów.

Wymieszać wszystkie sypkie składniki.

Ubić jajka, dodać maślankę i stopione masło, po czym wymieszać. Następnie dodać sypkie składniki i dokładnie wymieszać.

Łyżką rozłożyć masę do form, tak aby w każdej była trzycentymetrowa warstwa ciasta, i piec około 45 minut.

Lekko ostudzić, następnie wyłożyć ciasto z form na ruszt do piekarnika i zostawić do zupełnego ostygnięcia.

Pociąć na herbatniki, na przykład o wymiarach 3 na 4 centymetry lub też wedle własnego pomysłu.

Suszyć przez noc w szufladzie do podgrzewania lub przez 4-6 godzin w piekarniku rozgrzanym do temperatury 80-100 st. C do zupełnego stwardnienia i wyschnięcia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Herbatniki przed zjedzeniem zamaczać w kawie, aż staną się miękkie i pyszne.

Wskazówki:

Suszone jabłka najłatwiej pociąć nożyczkami.

Można również dodać suszone żurawiny albo ulubione orzechy czy suszone owoce, należy jedynie dopilnować, żeby ogólna ilość bakalii pozostała taka sama.

Przepis pochodzi z książki "Przepisy na miłość i zbrodnię" Sally Andrew. Wydawnictwo Otwarte. Premiera: lipiec 2016.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje