Herbatniki na maślance z musli
Przepis z Republiki Południowej Afryki.
Składniki:
- 1 kg mąki tortowej
- ¼ szklanki proszku do pieczenia (40 g)
- 4 łyżeczki soli
- 1½ szklanki prażonego musli (200 g)
- 1 niepełna szklanka rodzynek (100 g)
- 1 szklanka pokrojonych suszonych jabłek (75 g)
- 1¼ szklanki łuskanego słonecznika (170 g)
- ½ szklanki wiórków kokosowych (40 g)
- ¼ szklanki siemienia lnianego (35 g)
- ¼ szklanki ziaren sezamu (35 g)
- ¼ szklanki łuskanych pestek dyni (30 g)
- 2 szklanki brązowego cukru (400 g)
- 3 duże jajka
- 2 szklanki maślanki
- 500 g stopionego masła
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C i natłuścić cztery formy do chleba lub jedną blachę o wymiarach 30 na 40 centymetrów.
Wymieszać wszystkie sypkie składniki.
Ubić jajka, dodać maślankę i stopione masło, po czym wymieszać. Następnie dodać sypkie składniki i dokładnie wymieszać.
Łyżką rozłożyć masę do form, tak aby w każdej była trzycentymetrowa warstwa ciasta, i piec około 45 minut.
Lekko ostudzić, następnie wyłożyć ciasto z form na ruszt do piekarnika i zostawić do zupełnego ostygnięcia.
Pociąć na herbatniki, na przykład o wymiarach 3 na 4 centymetry lub też wedle własnego pomysłu.
Suszyć przez noc w szufladzie do podgrzewania lub przez 4-6 godzin w piekarniku rozgrzanym do temperatury 80-100 st. C do zupełnego stwardnienia i wyschnięcia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Herbatniki przed zjedzeniem zamaczać w kawie, aż staną się miękkie i pyszne.
Wskazówki:
Suszone jabłka najłatwiej pociąć nożyczkami.
Można również dodać suszone żurawiny albo ulubione orzechy czy suszone owoce, należy jedynie dopilnować, żeby ogólna ilość bakalii pozostała taka sama.
Przepis pochodzi z książki "Przepisy na miłość i zbrodnię" Sally Andrew. Wydawnictwo Otwarte. Premiera: lipiec 2016.