Hiszpańska paella
Danie prosto z Hiszpanii. Jeśli nie jadłaś, spróbuj koniecznie
Sposób przygotowania
1. W dużym rondlu podgrzej na małym ogniu bulion z szafranem. Gotuj 10 minut i odstaw.
2. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę. Pokrój je, usuń nasiona.
3. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć papryki, cebulę, czosnek i podsmaż na małym ogniu (4-5 minut). Dodaj wędzoną paprykę i pieprz cayenne. Smaż minutę, mieszając. Dodaj pomidory i zwiększ ogień. Smaż 2-3 minuty, aby sok z pomidorów wyparował.
4. Wsyp ryż i smaż 2 minuty, mieszając. Wlej wino, podgrzewaj minutę. Dodaj gorący bulion, zmniejsz ogień i duś paellę 15-20 minut. Na koniec wrzuć fasolę z puszki i fasolkę szparagową, duś jeszcze 5 minut.
5. Podawaj paellę z posiekaną natką i z cząstkami cytryny