Hiszpańska paella

Danie prosto z Hiszpanii. Jeśli nie jadłaś, spróbuj koniecznie

Paella
Paella123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. W dużym rondlu podgrzej na małym ogniu bulion z szafranem. Gotuj 10 minut i odstaw. 

2. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę. Pokrój je, usuń nasiona. 

3. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć papryki, cebulę, czosnek i podsmaż na małym ogniu (4-5 minut). Dodaj wędzoną paprykę i pieprz cayenne. Smaż minutę, mieszając. Dodaj pomidory i zwiększ ogień. Smaż 2-3 minuty, aby sok z pomidorów wyparował. 

4. Wsyp ryż i smaż 2 minuty, mieszając. Wlej wino, podgrzewaj minutę. Dodaj gorący bulion, zmniejsz ogień i duś paellę 15-20 minut. Na koniec wrzuć fasolę z puszki i fasolkę szparagową, duś jeszcze 5 minut. 

5. Podawaj paellę z posiekaną natką i z cząstkami cytryny

Klasyczna paella - jak ją zrobić?Interia Kulinaria
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas