Hiszpańskie ciasto z jabłkami
Bardzo proste!
Składniki:
- 440 g masła
- 550 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 320 g cukru
- 5 kwaśnych jabłek
- 3 łyżki soku z cytryny
- Opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- Opakowanie proszku do pieczenia
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżka cukru pudru
- Tłuszcz i mąka do formy
Przygotowanie:
240 g masła roztopić, 350 g mąki wymieszać z łyżką kakao i 120 g cukru. Wlać masło i wyrobić na posypkę, ostudzić. Jabłka obrać poprzekrawać, wyciąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny.
200 g masła, 200 g cukru i cukier waniliowy utrzeć na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. 200 g mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia, łyżką cynamonu i łyżką kakao. Po łyżce dodawać do masy, delikatnie mieszając. Ciasto nałożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy (26 cm) wyrównać. Nałożyć połówki jabłek, posypać posypką. Piec w 200 st. C przez godzinę. Ostudzić, uwolnić z formy, posypać cynamonem i cukrem pudrem